kloss0600 Opublikowano 4 Lutego 2015 #1 Opublikowano 4 Lutego 2015 witam. wiem że jestem z tych bardziej upierdliwych i ciągle zadaje przeróżne pytania. Ale... Wychodzę z założenia, że kto pyta, nie błądzi. Mam biały piasek w akwa. od dłuższego czasu na skałkach wapiennych pojawia się czarny wręcz osad. ale nie to mnia martwi. piasek jest bialuśki. natomiast jakiś taki dziwny nalot na nim się robi. raz w tygodniu odmulacz działa. ale... muszę ściągać końcówkę i samą rurką odciągać ten nalot. jest on dziwny. jakiś taki jak by poplątane włosy czy coś takiego. ale to nie są żadne włosy. wqrzać mnie to zaczyna już. da się coś z tym zrobić? może oświetlenie mam zbyt mocne? próbowałem fotkę zrobić, ale nic na niej nie widać...
adam17123 Opublikowano 4 Lutego 2015 #2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Jeżeli włoskowate to zapewne jakiś glon tego rodzaju,krótkie te włoski i czy wciągasz je z podłożem przy odmulaniu ? no i info o szklance to za wiele nie napisałeś spróbuj zrobić jednak tą fotkę.
Bonio61 Opublikowano 4 Lutego 2015 #3 Opublikowano 4 Lutego 2015 Witaj ile godzin dziennie palisz światło i ile wat , jak duży masz baniak. Pozdrawiam
MatiK Opublikowano 5 Lutego 2015 #4 Opublikowano 5 Lutego 2015 Prawdopodobnie pojawia się u Ciebie okrzemek, albo inny glon, tak jak napisał Adam... Najlepiej by było jakbyś wrzucił fotkę
kloss0600 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 5 Lutego 2015 ok. dzisiaj spr. zbiornik 500 l. oświetlenie 6X54W ustawione po bokach akwa.
seemann Opublikowano 5 Lutego 2015 #6 Opublikowano 5 Lutego 2015 ok. dzisiaj spr. zbiornik 500 l. oświetlenie 6X54W ustawione po bokach akwa. zmniejsz oświetlenie.. to nie holender
Maciej Opublikowano 5 Lutego 2015 #7 Opublikowano 5 Lutego 2015 Sinice. Ale dla pewności wstawiłbyś zdjęcie.
kloss0600 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor #8 Opublikowano 5 Lutego 2015 więc tak... jeżeli jest prawdopodobieństwo że zbyt jasno i sinice się wytwarzają, to zmniejsze oświetlenie. ale czy to pomoże? czy chemie jakąś stosować? nie jestem za tym...
adam17123 Opublikowano 5 Lutego 2015 #9 Opublikowano 5 Lutego 2015 więc tak... jeżeli jest prawdopodobieństwo że zbyt jasno i sinice się wytwarzają, to zmniejsze oświetlenie. ale czy to pomoże? czy chemie jakąś stosować? nie jestem za tym... Foto ! bo jak dotychczas to wróżenie z fusów .Cyjanobakterie są koloru zielonego,czasami zielono-niebieskawe ,a o tym nie wspomniałeś.Parametry wody? po4,no3 to minim. reszta też przydatna od kiedy istnieje akwa. filtracja,obsada .
kloss0600 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor #10 Opublikowano 5 Lutego 2015 nie mogę dodać zdjęcia. zbyt duzo waży. zmniejsze i umieszcze.
Rekomendowane odpowiedzi