Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Z powodu redukcji obsady zaczął się problem z nad filtracją :)i tu tak szkiełko 450 z obsadą Mbuna tą raczej bardziej agresywną 3 gat. w zestawie 1+5 ,a działa jbl e901 i aqua nova 1200 no i wew 2000 :) i teraz jest pomysł :D wywalić wew. i na wlotach do filtrów założyć narurowce z gąbęczką :P

Opublikowano

Sam zadales pytanie i sam sobie na nie odpowiedziales ;) nie mam doswiadczenia ale obawiam sie, ze e901 szalu nie zrobi po zamontowaniu narurowca, nie ma zbyt malego przeplywu? Ja mam na 200 litrach Jbl 1501 i TetraEx600, o ile Jbl robi konkretna robote to Tetra "sika" z niewyczuwalnym cisnieniem mimo zmniejszonej srednicy rurki wylotowej

Opublikowano

Jeśli tak zrobisz to do środka będziesz potrzebował falownik aby ruszył syfem w stronę zasysu. Miałem takie rozwiązanie na kuble Hw 304 i faktycznie mocno ogranicza przepływ. U mnie się sprawdzało ale falownik był konieczny.

Opublikowano
W Tange z ex700 mam narurowca z wkładem 20 mikronów i bez spadku lekkiego daje radę 3 tyg.
To chyba przy dwóch rybach ;), lub woda idzie bokiem a nie przez wkład.
Opublikowano
To chyba przy dwóch rybach ;), lub woda idzie bokiem a nie przez wkład.

Fakt obsada nie pełna-aktualnie okres ciężki na Tangę na pomorzu od kilku m-cy ;),ale Altolamprologus compressiceps shell x 3 i Telmatochromis vittatus x 4 ;) no i powiem tak kolejny niedowiarek :P ,ale jak coś to jest foto od samego początku eljot12 :) woda kryształ.

Opublikowano

Nie uwierzę bo wiem z doświadczenia, że 20 mikronów zapycha się błyskawicznie w narurowcu i wiem, również z doświadczenia, że wkład sznurkowy można założyć tak iż woda śmiga bokiem (przynajmniej w korpusach jakie mam).