Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego Guban a może to jest przyczyną, że nie ma blików. Jest bardzo dużo światła, gdyż zrobiłeś sobie "ala świetlówkę". Jak posiadałem świetlówki to nie miałem blików.Nie ma co porównywać modułu do naświetlacza, różnicę wszyscy widzimy.

Jeszcze raz zacytuję twoje słowa. I napisz co ma to wspólnego z emitowaniem światła jakie daje led żeby stwierdzić że zrobił sobie ala świetlówkę ?

Świetlówka to świetlówka , a ledy to ledy i kompletnie nie ma to znaczenia jak sobie je po układał i jak dużo światła dał z ledów.

Mniejsze bliki to właśnie efekt małej ilości lumenów z leda i tyle. Jeżeli mu zależy na większych blikach to wystarczy że zapoda silniejsze ledy np. 5630 czy inne power led , cree. lub wywalenie szyby która na pewno jest swojego rodzaju filtrem, ot i cała tajemnica mniejszej ilości blików ;-).

Opublikowano
Mniejsze bliki to właśnie efekt małej ilości lumenów z leda i tyle. Jeżeli mu zależy na większych blikach to wystarczy że zapoda silniejsze ledy np. 5630 czy inne power led , cree. lub wywalenie szyby która na pewno jest swojego rodzaju filtrem, ot i cała tajemnica mniejszej ilości blików .

Brawo nic dodać nic ująć, tylko spójrz post wyżej co napisał kolega Piterf.

Może to dziwne bo mamy takie samo zdanie na ten temat.

Rozumie, że tak polecasz te moduły 5630 to wiesz jakie one dają światło z własnego doświadczenia?

Opublikowano
Rozumie, że tak polecasz te moduły 5630 to wiesz jakie one dają światło z własnego doświadczenia?

Nie mam ich i nie muszę mieć z nimi doświadczenia bo miałem naświetlacze , a one mają silny strumień światła i one dawał mega bliki, więc skoro moduły 5630 są o wiele silniejsze od modułów 5050 to chyba logiczne że będą dawać większe bliki ( no chyba że to nielogiczne ;-) ).

Kolega piterf pisał w tym samy czasie co ja post więc nie mogłem wiedzieć, że będzie psiał to samo co ja ( to też chyba jest logiczne).

Opublikowano
Nie mam ich i nie muszę mieć z nimi doświadczenia bo miałem naświetlacze , a one mają silny strumień światła i one dawał mega bliki, więc skoro moduły 5630 są o wiele silniejsze od modułów 5050 to chyba logiczne

To jest nie logiczne porównywać dwa całkiem inne źródła światła jak naświetlacz do modułu( chyba że jest logiczne dla niektórych)

Widzisz ja w odróżnieniu od Ciebie bawiłem się tymi modułami 5630 i faktycznie mają mocniejsze światło od modułów 5050. Ale żeby bliki aż tak bardzo były mocniejsze to się z tym nie zgodzę. Nie biorę tego stwierdzenia na logikę tylko z doświadczenia. Nie raz bardziej przydaje się doświadczenie niż logika:-)

Sam dobrze wiesz, że w każdym akwarium jest co innego. Składa się na to dużo elementów takich jak: wysokość do lustra wody, sama woda, chodzi o przejrzystość, rozłożenie tych modułów itd itd. Ach i najważniejsza sprawa to sprawa gustu, gdyż każdy z nas ma inny.

Opublikowano
Mniejsze bliki to właśnie efekt małej ilości lumenów .
Tu się nie do końca zgodzę, bo HQI daje nieporównywalnie większą ilość światła a bliki są mniejsze niż przy LED (przy takim samym łamaniu tafli).

IMHO im mocniejsze źródło światła tym łatwiej przenika poprzez załamania tafli i cienie (bliki) są mniejsze.

Tak na marginesie, świetlówka zawieszona wysoko nad zbiornikiem też robi bliki, mizerne ale jednak ;).

Opublikowano
To jest nie logiczne porównywać dwa całkiem inne źródła światła jak naświetlacz do modułu( chyba że jest logiczne dla niektórych)

Nadal to to samo źródło światła, tylko o większej sile świecenia jednostkowo z leda (punktu) ;-).

Tu się nie do końca zgodzę, bo HQI daje nieporównywalnie większą ilość światła a bliki są mniejsze niż przy LED (przy takim samym łamaniu tafli).

Eljocie pisałem o ledach, bo nimi miałem do czynienia i problem rozwiązujemy w przypadku światła emitowanego przez ledy.. A przy HQI całkiem możliwe że tak jest i tego nie neguję.

Opublikowano

Na efekt blików składa się kilka czynników. Chodzi głównie o ilość punktów świetlnych/ich moc/wysokość nad taflą wody/falowanie powierzchni. Generalnie im mniej punktów świetlnych, ich moc jednostkowa większa, wysokość nad taflą wyższa a falowanie większe tym bliki są wyraźniejsze. Kwestia dobrania tych parametrów pod kątem własnych preferencji wizualnych. Piszę tu oczywiście w odniesieniu do ledów. U kolegi główny problem widzę w zagęszczeniu ledów.

Opublikowano

Nie no koledzy nie będę dramatyzował z tego że nie ma blików:D Fajnie jak by były ale jak nie będzie to się nie załamię. Po prostu teraz mam fajne światełko polecone przez Sławka i Stana i uzyskałem ładną zimną barwę i to mi się podoba. Ale chcę jeszcze zrobić coś na zasadzie mocnego słońca może użyję z 2x samsung 5630 i będzie więcej tych blików nie wiem zobaczę , bądź jeden rząd tych LG żeby były o tej samej barwie ;)

Ale to też kwestia estetyki całego zbiornika... Teraz wodę masz 2-3cm poniżej wzmocnienia, same wzmocnienia klejone czarnym silikonem... Zrób koronę, wywal szyby - efekt gwarantowany :)

Ale jak widziałeś mój temat to już miałem pokrywę i zrezygnowałem z niej na koszt szyb. Po prostu akwa jest szczuplejsze a szyby muszą być bo ryby na podłodze gwarantowane bez nich.

[300] Malawi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja natomiast nie wyobrażam sobie funkcjonowania Klubu bez osoby tak bardzo zaangażowanej oraz dbającej o dobro naszego Stowarzyszenia i jednocześnie w tak profesjonalny sposób ogarniającej wszelkie kwestie związane z organizacją i zarządzaniem, jaką jest Jarek. Dlatego nominuję @yaro
    • Nie wiem, jaka jest do wentylacji. Na TEMU kupiłem - akwarystyczną. Taka mniej zbita najlepiej mi się sprawdza.
    • Nie wyobrażam sobie pracy i funkcjonowania klubu bez osób słownych, aktywnych, rzetelnych. W związku z powyższym proponuję: @marek_z_81 @BombeL @Bojar @marcin73m
    • A jaką stosujesz konkretnie włókninę ? Taką do wentylacji ?
    • Ja też tak mam - gąbki w 3 gradacjach, na nich włókninę. Uważam, że to się sprawdza.
    • W tym miejscu zgłaszamy kandydatów na męża zaufania. Po upływie terminu temat zostanie zamknięty.   Kandydaci:  
    • Zakończyła się kolejna 2-letnia kadencja obecnego Zarządu PSMP Klub Malawi, który działał w składzie:  Jarosław Jaskólski @yaro Prezes KM Marek Żyła @marek_z_81 Marcin Michalski @marcin73m Łukasz Szewczyk @BombeL Piotr Bojarski @Bojar   Zachęcamy do zapoznania się z treścią poniższej Uchwały ogłaszającej wybory na kolejny okres oraz do zgłaszania kandydatur (w tym wątku).  W osobnym wątku (link w treści uchwały) typować można kandydatów do roli tzw. "męża zaufania".     Uchwała nr KM/37/2026 Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” z dnia 12 stycznia 2026 r. w sprawie wyboru członków Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” .   Na podstawie § 11 w związku z § 13 pkt 3 i § 12 pkt 6 Regulaminu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” oraz art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 – Prawo o stowarzyszeniach (tekst jednolity: Dz.U. z 2020 r., poz. 2261), Zarząd uchwala, co następuje: 1. W wyborach zostaną wybrani nowi członkowie Zarządu Stowarzyszenia. 2. Kandydatami do Zarządu Stowarzyszenia mogą zostać wyłącznie członkowie Klubu Malawi o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ). 3.1 Zgłaszanie kandydatur w ilości od 1 do 5 osób oraz wyrażanie zgody na kandydowanie odbywać się będzie w trybie jawnym w poniższym wątku. Kandydatów może zgłaszać tylko osoba o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ) poprzez napisanie nowego postu i wskazanie w nim Nicka osoby(osób) będącej jej kandydatem. Zgłoszenia można zamieszczać od dnia 12.01.2026 r. do dnia 21.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ). 3.2 Każdy z kandydatów we wskazanym powyżej wątku może wyrazić bądź nie wyrazić zgody na kandydowanie. Kandydat musi zakomunikować zgodę na Kandydowanie do dnia 21.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ). Brak wyrażenia woli przez kandydata w tym terminie skutkuje uznaniem, że nie wyraził zgody na kandydowanie. 4. Członkiem Zarządu Stowarzyszenia zostanie 5 osób , które uzyskały kolejno największą ilość głosów. W przypadku rezygnacji osoby wybranej w głosowaniu, stanowisko obejmie osoba następna w kolejności pod względem ilości uzyskanych głosów. W przypadku równej ilości głosów, wyboru członka Zarządu dokonają członkowie ustępującego Zarządu Stowarzyszenia spomiędzy osób o równej ilości głosów. W przypadku, gdy kandydaci uzyskają równą ilość głosów w głosowaniu członków Zarządu, decydujący jest głos Prezesa Zarządu. 5. Głosowanie na członków Zarządu Stowarzyszenia; 5.1. Termin: od 22.01.2026 r. do 29.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ) 5.2. Prawo do tego aby głosować mają tylko osoby o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ). 5.3. PW należy wysłać na adres użytkownika stworzonego na potrzeby wyborów @Wybory RS - głos na wybranych Kandydatów ( Kandydata ) Zarządu Stowarzyszenia w liczbie od 1 do 5 osób, wskazujący co najmniej Nick Kandydata lub Kandydatów , 5.4. Głosujący nie mogą: - oddawać głosu na siebie; - głosować więcej niż raz; - głosować w cudzym imieniu. 5.5 Wszelkie głosy nie spełniające warunków określonych w niniejszym regulaminie będą nieważne. 6. Obsługa i kontrola wyborów 6.1 Obsługą i kontrolą wyborów na członków Zarządu Stowarzyszenia zajmie się ustępujący Zarząd Stowarzyszenia ( zwany dalej Komisją wyborczą ) w obecnym składzie. 6.2 Osoby posiadające status członka zwyczajnego PSMP "Klub Malawi" (tj. Klubowicza), za wyjątkiem osób wchodzących w skład Zarządu, mogą dokonać wyboru osoby ( zwanej dalej „Mężem zaufania” ), która ma status członka zwyczajnego PSMP "Klub Malawi" (tj. Klubowicza) i nie jest zarazem członkiem Zarządu. Zgłoszenia można umieszczać w dniach 12.01.2026 r. - 21.01.2026 r. (do godz. 23:59). "Mężem zaufania" zostanie osoba, która otrzymała największą ilość głosów spośród wytypowanych kandydatów. Wyboru „Męża zaufania” należy dokonać w specjalnie do tego celu utworzonym wątku: https://forum.klub-malawi.pl/topic/27460-wybory-męża-zaufania/#comment-396787                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            6.3. Osoba, o której mowa w punkcie 6.2 Regulaminu uzyska dostęp do konta użytkownika WYBORY niezwłocznie po zakończeniu głosowania tj. od dnia 29.01.2026 r. i będzie miała prawo wglądu w wyniki głosowania oraz w porozumieniu z pozostałymi członkami Komisji wyborczej, przysługiwać jej będzie prawo udziału w liczeniu głosów w oparciu o wspólnie wypracowane zasady współpracy. 6.4. Nie dokonanie wyboru osoby, o której mowa w punktach 6.2. Regulaminu, w terminie określonym we wskazanym punkcie Regulaminu skutkuje tym, że obsługą i kontrolą wyborów zajmie się Komisja wyborcza. 7. Ogłoszenie wyników wyborów odbędzie się w formie Uchwały Zarządu Stowarzyszenia stwierdzającej ważność wyborów. 7.1 Termin: 31.01.2026 r. 7.2. Miejsce: Forum  „Klub Malawi”.     Osoby nominowane: @marek_z_81 @BombeL @Bojar @marcin73m @yaro  
    • No właśnie nie, do pierwszej komory filtracyjnej (nie licząc zrzutu), planuję włożyć gąbki 10, 20 i 30ppi.  Zdziwiłem się, że tak mówił. Tak samo jak to, że w panelu doklejanym do akwarium też się nie sprawdzają, a znam kilka osób które tak mają.
    • Na filmie Przemek mówi że gąbki w sumpie się nie sprawdzają, też tak uważacie? Jeżeli tak to dlaczego?
    • Ja też nie dopatrzyłem - policzyłem te szczeliny jako dwucentymetrowe. Spokojnie, cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.