Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kilka pyszczaków yellow, od jakiegoś czasu jeden nic nie je. Podpływa do jedzenia a później je wypluwa i odpływa. jedzenie zmieniane już 3 razy i nic nie pomaga. zachowuje sie raczej normalnie prócz tego że widać że jest wychudzona. Z resztą nie ma żadnych problemów

Opublikowano
Zwróć uwagę, czy nie ma wypchanego pyska, może to inkubująca samica...

Matik wydaje mi się, że inkubująca samica nie pobrała by pokarmu, a potem go wypluwała...

Cichy-boss podaj parametry wody, powiedz też czy zaobserwowałeś jakieś inne niepokojące objawy poza wychudzeniem. Jak jest u reszty obsady?

Opublikowano

Inkubujące samice też czasem pobierają pokarm, co prawda rzadziej i mniej niż zwykle, ale jednak się zdarza ;) miałem taką sytuację, że próbowała, wypluwała i odpływała...

-- dołączony post:

Kolega napisał, że reszta ok...

Z resztą nie ma żadnych problemów
Opublikowano

Inkubująca samica raczej na 100% to nie jest. Ph wody mam ok 8 , No3 utrzymuje mi się na poziomie 5-10, reszty parametrów niestety nie znam. Woda podmieniana co tydzień ok 20%, do każdej podmienianej wody dodaje pół łyżeczki sody

Opublikowano

Jest jeszcze możliwość, że to zaszczuty młody samczyk... Tak też miałem u siebie, że dręczony osobnik próbował podpływać do jedzenia, ale nie pobierał albo wypluwał, tak jak u Ciebie. Albo bierze go po prostu jakieś choróbsko.

Opublikowano

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że to jest jednak samica. W takim przypadku czekać i obserwować czy lepiej "pozbyć" się tego osobnika żeby przypadkiem nie zaraził innych ryb?

Opublikowano

Nie spisuj go tak od razu na straty ;) najlepiej by było w takiej sytuacji, jakbyś odłowił tego osobnika do oddzielnego zbiornika i rozpoczął kurację, wtedy okazałoby się czy to choroba. Musisz wyszukać na forum kwestie leczenia, ale tak pobieżnie mogę Ci napisać, że powinieneś nabyć preparat Bactoforte S i stosować się do instrukcji, więcej znajdziesz w wyżej wymienionych wątkach...

Opublikowano

Tez tak mam. Tyle ze u mnie to aamiec alfa nie pozwala mu jesc. Jak jest karmienie to szybko lapie i wyplowa bonalfa go goni. Jedyny sposob zeby zjadl, to podac jedzienie z rana jak tylko swiatlo zapalam. Wylukalem ze od razu je. W innym wypadku jest ploszony i blady bardzo. Ja swojego wymienie na samice.

• 9 lat później...
Opublikowano

Witam. Mam problem z 2 pyszczakami yellow. Nic nie jedza(bynajmniej niezaobserwowalem) są momentami bardzo aktywne , pływają osobno po całym akwarium, w nocy chowają się, 1 przy deszczownicy między rurkę a szybę. 2gi za gabke prefiltra , między gąbka a szyba i tak potrafią dryfować po 2-3h i potem znowu rundki po całym akwarium. Parametry wody ok. Jest mnóstwo kryjówek. Czy to jakaś choroba??? Zmian ani na skórze ani przy skrzelach nie widzę, są bardzo ładnie wybarwione.