Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..poczekaj z dwa dni. Efekt już pomału jest bo NO3 spadło do >50 . Jak już spadnie do mniej więcej 20 to rób co tydzień tak 60 litrów i będzie ok. Dobrze by było gdybyś robiąc podmianę za dwa dni dał jedną ampułkę Prodibio BioDIGEST tak na wszelki wypadek .Ale jak nie masz to nic się nie stanie.

Opublikowano
Dokładnie wyczyść filtr, później zrób podmianę ale nie 50l tylko ze 70litrów to będzie podmiana około 40%.

No3 powinno spaść. Po czyszczeniu nie powinno się podnieść aż do tego poziomu.

Jeżeli jest to dojrzałe akwarium to możesz pokusić się o podmianę nawet 50%. Z prostej matematyki jeżeli masz NO3 w kranie na poziomie 0,5 to wartość NO3 powinna spaść o połowę w zbiorniku.

Wysokie NO3 i brak (niewykrywalny) NO2 i NH3/4 oznacza, że z biologią wszystko w porządku i dodanie nawet 100 litrów ceramiki nie pomoże.

Wysoki poziom NO3 przy dobrze działającej biologii to znak, że: jest za dużo ryb, ryby są przekarmiane, słaba filtracja mechaniczna lub woda w kranie ma wysokie NO3.

Musisz krok po kroku wykluczyć te wszystkie objawy i będziesz miał odpowiedź.

Opublikowano
Wysoki poziom NO3 przy dobrze działającej biologii to znak, że: jest za dużo ryb, ryby są przekarmiane, słaba filtracja mechaniczna lub woda w kranie ma wysokie NO3.

...kolega w kranie ma NO3 dobre. Ja mam większe:) Rybek ma 10 szt . Sam twierdzi ,że w kubełku pełno było brudu i dawno tam nie zaglądał. Mnie się wydaje Marcinie,że przyczyna jest prozaiczna .Zbyt małe podmiany ( 10%) wody i dawno nie czyszczony filtr. Zobacz ,że po tej większej podmianie NO3 spadło do .50 .Obym się nie mylił:)

Opublikowano

Jeżeli zrobił podmianę jak napisałem tj 40% to też dobrze. Nie wiem w jakim stanie jest biologia itd.

Przede wszystkim napisałem, że na początku wyczyścić kubełek, a później zrobić podmianę. Nie byłoby teraz dalszego tematu o kolejnej podmianie

Opublikowano
...kolega w kranie ma NO3 dobre. Ja mam większe:) Rybek ma 10 szt . Sam twierdzi ,że w kubełku pełno było brudu i dawno tam nie zaglądał. Mnie się wydaje Marcinie,że przyczyna jest prozaiczna .Zbyt małe podmiany ( 10%) wody i dawno nie czyszczony filtr. Zobacz ,że po tej większej podmianie NO3 spadło do .50 .Obym się nie mylił:)

Też tak uważam, więc kombinowanie z biologią nic nie pomoże. Ma do wyboru, większe i częstsze podmiany lub lepszą filtrację mechaniczną i dbanie oto aby w kuble nie zalegał szlam lub :) zainwestowanie w "pochłaniacz" NO3.