Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem. Przyniosłem 4 Yellowy. wszystkie były tej samej wielkości. miały po 2 cm. I tu mam pytanie: podrosły. 2 mają po 6 cm, jeden 5 i jeden 4 cm. Wybarwił się tylko jeden. z tych największych. drugi jest wyblakły strasznie, tak same zresztą jak te mniejsze. te większe walczą ze sobą. ganiają się. przeważnie wygrywa ten wybarwiony. i tu jest pytanie: rozumiem że te 2 większe to samce. jeden alfa, drugi chyba nawet ciutkę większy się poddał ( chcociarz i on się czasami stroszy). ale czy te mniejsze z racji tego że się nie wybarwiły to też samce? jak konkretnie i w MIARĘ łatwy sposób u nich można rozróżnić płeć? nie widzę żadnych atrap na płetwie...

Opublikowano

U Labidochromis Caeruleus płeć można rozpoznać nie tyle po stopniu wybarwienia, bo ten zależy często od nastroju ryby, co po tym, że samce mają bardziej zaznaczone kolorem czarnym płetwy grzbietową, brzuszne i odbytową. Samice mają znacznie mniej tego czarnego na płetwach. Nierównomierny wzrost może zależeć od genetyki ryby, ludzie też przecież równo nie rosną ;) atrapy i wybarwienie pojawiają się proporcjonalnie do dojrzałości ryby. Te mniejsze mogą być samcami, ale nie muszą.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok. te 3 mają znacznie mniejsze wybarwienie. więc jeżeli jest szansa że to 3 samiczki to ok. ale jeżeli ten wybarwiony strasznie gania się w 90 % z tym większym słabiej wybarwionym, tzn że one ze sobą walczą czy się do siebie przystawiają? bo czasami oprócz ganiania pływają też dookoła siebie i się przechylają na bok...