misiek-1984 Opublikowano 21 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam Obecnie posiadam 2 pary Metriaclima Estherae Red/Blue Chiofu (młodzież). Chciałbym dokupić jeszcze 4 samiczki. Na rynku ciężko je dostać (UK). Trafiają się mi 4 samiczki Metriaclima Estherae Red/Blue Minos Reef. Jestem początkującym malawistą i moje pytanie jest następujące. Czy są jakieś przeciwwskazania do połączenia tych ryb. Moim zdaniem ten sam gatunek oraz odmiana więc nie powinno być problemu. Dla pewność wolę zapytać doświadczonych malawistów :-) Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
MatiK Opublikowano 21 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Też jestem początkujący, ale wydaje mi się, że nie powinieneś ich łączyć. Jest to jeden gatunek w innej odmianie kolorystycznej co może prowadzić do mieszania się tych odmian, co za tym idzie, do powstania bastardów, ale mogę się mylić oczywiście
misiek-1984 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dlaczego w innej odmianie kolorystycznej? W obu przypadkach samce są niebieskie a samice pomarańczowe. Tak przeczytałem w necie ale jak wiadomo tam też mogą się mylić ;-) No chyba, że chodzi Ci o odcienie tych kolorów. Wysłane przy użyciu Tapatalk
MatiK Opublikowano 21 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Hmm, pokićkało mi się może w takim razie to jest to samo tylko inna nazwa handlowa, albo region geograficzny...
misiek-1984 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgadza się dlatego się zastanawiam. Wysłane przy użyciu Tapatalk
MatiK Opublikowano 21 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2015 W takim razie wychodzi na to, że nie ma przeciwwskazań żeby pływały razem
MALAWIAN Opublikowano 21 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam , jak widać ryby mają w nazwie dwa zupełnie różne miejsca występowania i nie są to nazwy handlowe . Także łączenie ich to nie najlepszy pomysł.
misiek-1984 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #8 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ok, a więc mam kolejne pytanie. Czy ten gatunek pochodzący z 2 miejsc geograficznych różni się w wyglądzie samic bądź samców? Potrafiłbyś odróżnić dorosłe ryby pochodzące z Minos i Chiofu? Oba miejsca leżą bardzo blisko siebie biorąc pod uwagę całe jezioro. Moim skromnych zdaniem jest to ten sam gatunek tylko złapany w różnych miejscach ale chciałbym usłyszeć opinie fachowca. Wysłane przy użyciu Tapatalk
MatiK Opublikowano 21 Stycznia 2015 #9 Opublikowano 21 Stycznia 2015 No gatunek ten sam, ale jak napisał Malawian i jak sam zauważyłeś, inny region geograficzny...
misiek-1984 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #10 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ale czy ma to, aż taki duży wpływ na odmianę? Pytam z czystej ciekawości. Wiem, że np. Acei Luwala i Itungi różnią się od siebie w wyglądzie. Chciałbym się dowiedzieć czy tak samo jest przy Estherae. Wysłane przy użyciu Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi