carpov Opublikowano 20 Stycznia 2015 #11 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Mam/miałem dokładnie taka sama sytuację. Z 7,3 podciągnąłem do 7,8 przy pomocy sody, wspomagając się AFRICAN CICHLIDE MINERAL SALT AZOO AFRICAN CICHLIDS MINERAL SALT 600g ___ MALAWI (4989826949) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/49/89/82/69/4989826949@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@49/89/82/69@@AMEPARAM@@4989826949 Grys koralowy swoją drogą jednak 0,5 kg będzie słabo buforować.
CoolPhone Opublikowano 20 Stycznia 2015 #12 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Chemię zostawiłbym na koniec jeżeli z pełnym kubłem grysu nie wyjdzie.
eljot Opublikowano 20 Stycznia 2015 #13 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie podnoś za wysoko bo podczas podmian będziesz miał niepotrzebne skoki ph, czego ryby nie lubią. Zapakuj ten grys na max i zobaczysz jakie będzie ph po wystartowaniu baniaka ("zamknięty" cykl azotowy). 1
Nolan Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor #14 Opublikowano 20 Stycznia 2015 No to jeden kosz wypełniony tylko grysem. Zobaczymy pod koniec dojrzewania jakie PH się ustaliło i najwyżej wtedy będziemy reagować. Dziękuję za pomoc !
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Stycznia 2015 #15 Opublikowano 20 Stycznia 2015 No to jeden kosz wypełniony tylko grysem. Zobaczymy pod koniec dojrzewania jakie PH się ustaliło i najwyżej wtedy będziemy reagować. ...będzie ok .Mam w kranie takie samo pH. W kuble jeden kosz grysu, co podmiana 3 łyżeczki od herbaty sody i jest pH8 1
CoolPhone Opublikowano 21 Stycznia 2015 #16 Opublikowano 21 Stycznia 2015 No to jeden kosz wypełniony tylko grysem. Zobaczymy pod koniec dojrzewania jakie PH się ustaliło i najwyżej wtedy będziemy reagować. Dziękuję za pomoc ! Że tak zapytam, dlaczego tak uparcie zostajesz przy jednym koszu grysu? Kilogram grysu - 10zł więc to chyba nie cena. Pytam bo po prostu tego nie rozumie. 1
Nolan Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #17 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Że tak zapytam, dlaczego tak uparcie zostajesz przy jednym koszu grysu? Kilogram grysu - 10zł więc to chyba nie cena. Pytam bo po prostu tego nie rozumie. Można powiedzieć, że lubię mieć wszystko zaplanowane no i trochę szkoda mi jest wywalać wszystkie wkłady jakie otrzymałem przy zakupie filtra. (mam już w zapasie 2 z 3) 1 kosz - SUBSTRAT PRO (otrzymałem do filtra) 2 kosz - MATRIX (słyszałem dobre opinie więc postanowiłem go dołożyć) 3 kosz - GRYS Koralowy (stabilizacja PH) Z Matrixa nie chcę rezygnować, Substrat Pro to też niezły wkład ale jeżeli będzie taka potrzeba to mogę zmienić na Grys Koralowy. W zapasie mam jeszcze MECHpro oraz BioMech, które otrzymałem do filtra przy zakupie.
MatiK Opublikowano 21 Stycznia 2015 #18 Opublikowano 21 Stycznia 2015 To zostaw Matrixa w tym jednym koszu, a do pozostałych załaduj grys i będzie idealnie. Substrat odłożysz na półkę i nic się nie zmarnuje przecież, poza tym dostałeś to niejako w gratisie więc nie wiem o jaki marnowanie Ci chodzi ja tam od razu wybebeszyłem kosze i zasypałem wszystko ceramiką... A co do planowania to najlepiej zaplanowaną filtracją biologiczną u Ciebie będze grys + matrix
CoolPhone Opublikowano 21 Stycznia 2015 #19 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Słuchaj Matika bo dobrze prawi
Nolan Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #20 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Nic mi nie pozostało jak posłuchać bardziej doświadczonych Wersja ostateczna : 2 kosze grysu koralowego + 1 kosz Matrixa
Rekomendowane odpowiedzi