Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega myśli o narybku 1-2 cm w 30 litrach, ryby 5 cm w takim zbiorniku pozabijają się wzajemnie chyba że będzie tam jeden samiec. U mnie bywało tak, że tej wielkości ryby podchodziły do tarła i stąd walki. Zbiornik 100 litrowy będzie dobrym rozwiązaniem na ryby 5 centymetrowe ale i w tym przypadku zależy od ilości ryb.

Opublikowano
... W specjalizującym się w pyszczakach (również w ich rozmnażaniu) sklepie Aquabeek w Holandii, akwaria z narybkiem nie mają więcej niż 30L. I pomimo tego widziałem tam mnóstwo zdrowego narybku.

4-5 cm to ryba nadająca się u Mbuna sprzedaż. W 30 litrowym zbiorniku po prostu by się nie zmieściły. Mylisz litraż albo wielkość ryb albo ten specjalista z Holandii jest typową hodowla garażową od której trzeba się trzymać z daleka. Toć wymiar takiego szkła to zaledwie 40 x 25 x 30 cm.

Jak to jest łatwo, na podstawie lakonicznego wpisu, zaszufladkować czyjąś działalność ... ;-) .

Proponuję na Youtube obejrzeć filmy z cyklu fish room , których jest cała masa.

Czy wszystkie są "typowymi hodowlami garażowymi"?

Nie wszystkie oczywiście mogą służyć jako dobry przykład, ale m.in. z takich hodowli pochodzą przepiękne ryby, które sprzedawane są też w dużych hurtowniach i sklepach na terenie całej Europy.

U Mbuna i nie tylko - już nawet 2 cm narybek z powodzeniem może być sprzedawany bo doskonale daje sobie radę z adaptacją do nowych warunków. W szczególności dotyczy to akwariów, do których kupujemy świeżą obsadę.

Wiadomym jest jednak, że im większa rybka, tym więcej nam swoich cech ( pozytywnych i negatywnych ) pokaże.

Żeby móc się odnieść do szybkości wzrostu i możliwości połączenia ryb młodych ze starszymi napisz kolego mariusz1234 o jaki gatunek ryby chodzi.

Opublikowano

Ryba 5 cm to już niezły byczek, ludzie często nie potrafią na oko ocenic wymiaru, myślę że koledze rybki max 3 cm trochę się rozrosły. Sam miałem taką sytuacje że gość twierdził że ma ryby dobre 4 cm a jak pojechałem to się okazało że rybki mają 2,5 cm a największe dobijają do 3 cm.

Opublikowano
Przesadzacie trochę z wielkością zbiornika do odchowu młodych (do wielkości 4-5cm). W specjalizującym się w pyszczakach (również w ich rozmnażaniu) sklepie Aquabeek w Holandii, akwaria z narybkiem nie mają więcej niż 30L. I pomimo tego widziałem tam mnóstwo zdrowego narybku.

Myślę że kolega troszkę źle ocenił litraż tych zbiorników , zazwyczaj są to zbiorniki większe ale zdarzają się takie gdzie ryb jest zbyt dużo. Jest to normalne w takich sklepach. Sklep aquabeek znam dość dobrze (dziś też robiłem w nim zakup) trzeba pamiętać że jest tam strasznie duży ruch i ryby te nie spędzają dużo czasu w tych akwariach. Dodatkowo teren sklepu jest dość spory i nie wszystkie akwaria są dostępne (widoczne dla klienta) a w dni gdy jest organizowana promocja np. 25% rabatu na ryby i pokarmy to nie można się dopchać do zbiorników, byłem świadkiem 3 tyg temu gdzie sklep musiał zorganizować extra parking , a już od 10.00 od otwarcia była masa aut nie tylko z Holandii ale także Belgii Niemiec no i co cieszy oczywiście z Polski

Opublikowano

Sorki, że się "wetnę" w temat, ale mam podobny problem.

Dwie inkubujące samice Saulusi "przerzuciłam" do kotnika 60l i prawie jednocześnie się "wysypały"

Maleństwa jest ze 40 sztuk jak nie więcej :( nie da się zliczyć jeszcze.

Myślę, że jeszcze trochę narybku odpadnie naturalnie (choć stworzyłam warunki w kotniku - mają filtr Eheim typ 2213 440l\h + woreczek Purigenu)

Co o tym myślicie Panowie? Będzie dobrze, czy coś zmienić? Matki już odłowione.

Mam jeszcze jeden kotnik też 60l i myślę, że jak trochę podrosną, to połowę przeniosę, tak do tych 3-4cm, potem w świat :D

Jaka jest Wasza opinia na moje działąnia? Dodam, że to pierwszy narybek w kotniku i moje pierwsze doświadczenia.

Opublikowano
Jak masz drugie 60 litrów to spoko, przerzuć część, tak, jak piszesz jak będzie to już możliwe (pewnie za jakies dwa miesiące...)

Chyba, że masz kolejne samice, którym może się ta druga 60-tka przydać.

Nie każda samica wypuszcza narybek zaraz po przenosinach.

Maluchom stworzyłaś warunki, jak na początek, bardzo dobre.

Ja w kotnikach używam filtrów wewnętrznych Happet z serii E-Jet ( 4 rodzaje do wyboru ) podłączonych do napowietrzacza ( nie męczą narybku ).

Życzę powodzenia.

Viva Mbuna.

Opublikowano

Dzięki demasoni :) na jakieś 6 tygodni nie przewiduje innych inkubujących.

Zwyczajnie nie będzie mnie w domu :( dlatego zaserwowałam małym dobry filtr.

Przez 6 tygodni będzie doglądał rybek mój mąż, myślę że wytrzymają jego opiekę :P