Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli nie masz w zbiorniku źródeł zabarwienia wody (na przykład

korzeni) to karteczka nigdy nie będzie żółta, nawet bez węgla.

Już prędzej zielona, ale na to węgiel nie pomoże :-)

W drugim, nowszym zbiorniku woda mi regularnie zielenieje/żółcieje,

w zasadzie sam nie jestem pewien. Mam zamiar w przyszłym tygodniu

włożyć węgiel do kubłów, bo w tym zbiorniku korzenie mam dość

potężne, i być może jeszcze trochę barwią.

Lub ewentualnie nadal z utęsknieniem czekam na pojawienie

się glonów osiadłych - na razie nawet okrzemek nie było, a to

już piąty miesiąc - bo podejrzewam też, że to może być efekt

glonów pływających, i nie pozbędę się tego, póki osiadłe się nie

rozwiną.

W starszym zbiorniku mbunowym nie miałem żadnych podobnych

efektów, ale tam mam tylko jeden wąski badyl, a i glony osiadłe

pojawiły się bardzo szybko.

Opublikowano
  kaszub napisał(a):
sadze, ze karteczka nie powinna byc podluzna, raczej powinna byc kwadratowa. :lol:

to co pisałem jest właśnie z linka marsa który kiedyś czytałem;

Dobrym i ciekawym rozwiązaniem pomagającym określić, kiedy powinniśmy wymienić WA w naszym systemie filtrującym, jest zainstalowanie na jednym z boków akwarium kawałka białego plastiku pomalowanego do połowy żółtawą, nierozpuszczalną w wodzie farbą. Kiedy, patrząc od strony drugiego boku zbiornika, nie jesteśmy w stanie odróżnić żółtawej części plastiku od białej, to znak, że węgiel należy już podmienić.

• 5 lat później...
Opublikowano

Ja wrzucilem wegiel do zewnetrznego i lata tam juz dwa miesiace.Nie zauwazylem zadnych negatywnych skutkow w akwa.Czytalem gdzies ,ze wegiel po okresie sorbcyjnym bardzo dobrze sprawdza sie jako zloze biologiczne dla bakteji nitryfikacyjnych,tak wiec postanowilem zrobic maly test.

Opublikowano
  marek_z_81 napisał(a):
Bo np. ceramika jest lepszym. Węgiel głównie jest używany do pozbycia się chemii z wody np. po odbytej kuracji lekami.

Ja wiem ze wegiel jest do pozbycia sie lekow itp.Ale czytalem gdzies ze w oczyszczalniach sciekow jako zloza biologicznego uzywa sie tylko wegla aktywowanego bo jest swietnym zlozem baktetji.Wiec dlaczego akwarysci sie tak tego boja???????:confused:

Opublikowano

Węgiel aktywowany jest świetnym podłożem do filtracji biologicznej, tlenowej i beztlenowej w denitryfikatorach. Czy nie używa się go powszechnie.. używa, cała amerykańska akwarystyka stoi na węglu. Na pewno cena złoża robi różnicę.

• 7 lat później...