Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym temacie będę informowal o postępach w moim powrocie do Malawi.

Mój zbiornik to 200 l w wymiarach 101*40*50, do tego grzałka 1000,00, dwa kubelki TetraTEC EX600 oraz oswioświetlenie 2*30 niedługo wymieniane na LEDy. Wystroj pewnie troche kontrowersyjny (bazaltowe podloze i wapien) ale u zachodnich sasiadow ciezko o inne kamienie w zoologicznym a po polach czy kamieniazrach na razie nie mialem czasu biegac;) w przyszlosci bede chcial wrzucic w srodek zolty piaskowiec, zeby zgral sie z tlem w tym wlasnie kolorze. Jesli chodzi o ryby to na ta chwile akwarium 1,5 tygodnia po zalaniu startem zajmuje sie harem gupikow pozyczony z akwarium syna:) Na podstawowa obsade zaplanowalem Pseudotropheus Saulosi i Iodotropheus sprengerae.

Caly czas zastanawiam sie czy dorzucic wewnetrznego mechanika, czy tez sprobowac z dwoma kubelkami wzbogaconymi prefiltrami.

Oto fotki akwa, sorry za jakosc

9e8201ccbad4.jpg

10b7c5a7a9ee.jpg

60a5c559e186.jpg

Opublikowano

....ale ja nawet linków nie widzę:)

-- dołączony post:

Witam, w tym temacie będę informowal o postępach w moim powrocie do Malawi.

Mój zbiornik to 200 l w wymiarach 101*40*50, do tego grzałka 1000,00, dwa kubelki TetraTEC EX600 oraz oswioświetlenie 2*30 niedługo wymieniane na LEDy. Wystroj pewnie troche kontrowersyjny (bazaltowe podloze i wapien) ale u zachodnich sasiadow ciezko o inne kamienie w zoologicznym a po polach czy kamieniazrach na razie nie mialem czasu biegac w przyszlosci bede chcial wrzucic w srodek zolty piaskowiec, zeby zgral sie z tlem w tym wlasnie kolorze. Jesli chodzi o ryby to na ta chwile akwarium 1,5 tygodnia po zalaniu startem zajmuje sie harem gupikow pozyczony z akwarium syna Na podstawowa obsade zaplanowalem Pseudotropheus Saulosi i Iodotropheus sprengerae.

Caly czas zastanawiam sie czy dorzucic wewnetrznego mechanika, czy tez sprobowac z dwoma kubelkami wzbogaconymi prefiltrami.

Oto fotki akwa, sorry za jakosc i wykonanie

ja tak jak wyżej widzę wpis kolegi:)

Opublikowano

Fajnie że czarno na dole... bardzo mi się to podoba... ale czarny piasek kwarcowy IMHO lepszy...

Bazalt ma czasami tendencję do uwalniania czegoś do wody :-/ - na forum krewetkowym nie polecany - też miałem w akwarium (z krewetkami) - zrób mały test... - przyłóż do niego magnes np. z czyścika szyb - mi się bazalt przyciągał :-/

Jeszcze jeden minus bazaltu - ostre krawędzie :-/

Opublikowano

Azmadan rozumiem obawy, tyle ze kiedy dowiedzialem sie o tym fakcie na naszym forum to bazalt juz do mnie jechal:/ sprawdze jak bedzie sie sprawowal, jesli beda problemy to czekac mnie bedzie podmianka na piasek kwarcowy