Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Oj tam odrazu leki chemia.ja zastosowałem leczenie temperaturą na dwie tury i pomogło.było to gdzieś na forum szczegółowo opisane ale niemoge teraz tego wyszukać.

Pierwsze co to trzeba wiedzieć co się leczy.mikroskop prawde powie.Powodów może być wiele.nawet karmienie

Też nie jestem fanem chemii ale wole to niż grzać ryby w temp powyżej 30"C. (kojarzę ten temat o którym wspomniałeś) Mimo ze przez 60 dni w roku taką temp(29/30) mam w zbiorniku jest to dla mnie psychologiczna granica której nie chce przekraczać. Z tego co pamiętam to sugerowano 32"C przez kilka dni i powtórzyć ponownie.

Mikroskop przydałby się na pewno aktualnie nie posiadam ani nie znam nikogo kto by go miał.

Zastanawiam się czy naświetlanie UV-C teoretycznie pomoże bo takową posiadam. 2dni świecenia nic nie dały. Ale pytam z ciekawości.

Karmienie odrzucam bo tydzień głodówki a ciągle to samo.

Opublikowano

Kupiłem coś takiego CAPICAPS w kapsułkach http://www.rybarium.pl/zoolek-capicaps-t.html jest to zamiennik CAPIFOS'u

Włałem porcję na 250l do 350l akwarium, jeśli ryby nie będą zachowywać się dziwnie rozpuszczę jeszcze porcję do 300l bo tyle podejrzewam że tam faktycznie jest. Przez 15 min od wlania ryby zachowują się normalnie. Po za tym nic szczególnego

Opublikowano

Mija trzeci dzień kuracji ryb. Ryby karmię w mniejszych ilościach niż zwykle. Zachowania w normieWidzę poprawę ryby się mniej obcierają ale jednak nadal występuje drapanie/obcieranie się seriami. Jeszcze wczoraj były sporadyczne machanie/strzepywanie z płetw brzusznych ale tylko u jednej ryby. Dzisiaj nic takiego nie zaobserwowałem (co nie koniecznie znaczy że ryby tego nie robią) W poniedziałek powinienem zaaplikować drugą dawkę w związku z czym rodzą się u mnie dwa pytania.

1) Na opakowaniu jest napisane by dać połowę dawki zastanawiam się na dodaniu 2/3 dawki (różnica 1tab)

2) Po jakim czasie od drugiej dawki zastosować węgiel? producent nie precyzuje poza samej wzmiance o jego zastosowaniu. Domniemam że jest to taki sam czas, jak między 1wsza a 2gą dawką. O podmianach nic nie wspomina więc zrobię ją zgodnie z harmonogramem.

Opublikowano
1) Na opakowaniu jest napisane by dać połowę dawki zastanawiam się na dodaniu 2/3 dawki (różnica 1tab)

nie zaszkodzi

2) Po jakim czasie od drugiej dawki zastosować węgiel? producent nie precyzuje poza samej wzmiance o jego zastosowaniu. Domniemam że jest to taki sam czas, jak między 1wsza a 2gą dawką. O podmianach nic nie wspomina więc zrobię ją zgodnie z harmonogramem.

uważam, że po 4-5 dniach od 2 dawki leku, zrób większą podmianę ok. 30/40%, dolej bakterii i węgiel do filtra. Możesz, też zapodać witaminy dla ryb :)

Opublikowano

Jeszcze jedno szybkie pytanie kiedy mogę pisać że kuracja okazała się skuteczna lub nie ? Po jakim czasie objawy powinny ustąpić (oczywiście chodzi o mniej więcej)

Drapanie jest tak charakterystyczne że spokojnie można odróżnić, od zwykłego otarcia się "bo mogę"

Opublikowano

Już trochę czasu minelo i wydaje mi sie ze mogę juz z przykroscia stwierdzić że kuracja nie pomogła. Ryby dalej ocierają się i gwaltownie strosza pletwy z mniejsza częstotliwością ale jednak. Właśnie wlozylem węgiel aktywny w korpus i przetrzymam go do końca stycznia. Może on cos zdziała. Jeśli nie to w lutym zrobię podmiane z 30-50% Jeśli i to nie pomoże zawiozę próbkę wody do ichtiologa. Do którego dostałem namiar od kolegi z forum wielkie dzieki! Gdyby nic z tego nie wyszło to chyba jestem hipochondrykiem ale jestem pewien że nie wymyslilem sobie problemów.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.