Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1+4 to układ docelowy. Powinieneś zakupić sobie młodzież po 8 szt

z gatunku i czekać co się z tego wyklaruje. Później zrobisz redukcję a zostawisz co będziesz uważał za stosowne. A przy okazji będziesz się uczył zachowania tych ryb.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wracam do tematu obsady mojego zbiornika (300l) i po raz kolejny proszę o pomoc. Doszły mnie słuchy, że Labidochromis caeruleus krzyżują się z Labidochromis sp. Perlmutt. Czy to prawda, Wasze zdanie na ten temat ?

Opublikowano
Doszły mnie słuchy, że Labidochromis caeruleus krzyżują się z Labidochromis sp. Perlmutt.
A skąd te słuchy? to ta sama grupa ale inny gatunek różniący się od siebie znacznie. Do krzyżówek zawsze może dojść jeśli nie ma odpowiedniego rozkładu płci w danym gatunku. Samce zazwyczaj wybierają "swoje" samice a dopiero gdy ich zabraknie rozglądają się za innymi.
Opublikowano

No cóż myślałem, że poznamy kolejne źródło ryb.

Moje zdanie znasz choć osobiście nie łączyłbym tych ryb ale nie z powodu ew. krzyżówek a dlatego, że w akwa było by dość "blado" ;).

Opublikowano

Źródło, z którego wiem o krzyżówce jest już znane na tym forum więc nowego nie ma. Długo trwa kompletowanie mojego zbiornika i decyzję zmieniłem. Będę miał yellow, Cynotilapia afra (Jalo Reef) i nie wiem co będzie trzecią rybą. Rezygnuję z Labidochromis sp. Perlmutt. Co ewentualnie proponujecie ?

Opublikowano

Cynotilapię harę lub Pseudotropheus maingano, zastanowiłbym się jeszcze nad Labidochromis joanjohnsonae lub chisumlue.

Wysłane przy użyciu Tapatalka.