Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobają mi sie tez pasiaki, które proponował Sławek-meszek ;)

Szczerze powiedziawszy, ryby wszystkożerne jak i mięsożerne są jak dla mnie łatwiejsze w hodowli. Jest mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia choroby tj bloat czy inne.

Jeżeli miąłbym coś wybrać z tych ryb co posiadasz to zostawiłbym rdzawego i yellow. A ewentualnie jako trzeci gatunek dałbym maingano lub jakoiegoś pasiaka typu mpanga. Dieta pół na pół. Zastanów się też nad jakąś C Jalo Reef lub C red top Likoma do rdzawego i yellow. Dietę ustalisz sobie z przewagą pokarmów mięsnych tak na poziomie 60 do 40. Bacznie obserwując rdzawego, czy czasami nie przybiera na masie:-)

Opublikowano
O dziwo wszystkie ładnie się rozwijają, a nawet nie wiem czy hongi nie najlepiej. Co radzicie i ewentualnie czym zastąpić hongi ;)

A mógłbyś wrzucić zdjęcie hongów (dobrze odmieniam?) i yellow? Tak z ciekawości jak wyglądają i co to znaczy, że rozwijają się najlepiej.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Już nie, nie mogę podesłać zdjęcia. Ja odejmuję decyzje szybko. Zdarza mi się, że potem troszkę żałuję. Moje akwarium stoi teraz puste. Wczoraj się bawiłem w łowcę i wszystkie ryby wyłowione i oddane znajomemu. Pozostała tylko młoda samiczka yellow do której mam sentyment bo jako maleńka rybka jako jedyna przeżyła awarię grzałki w listopadzie 2013 roku. Reszta ryb się zagotowała. Teraz będę wszystko zaczynał od nowa. Tak niekiedy jest lepiej. Na pewno yellow i co jeszcze to będę się radził Was i decyzję podejmę co kupić. Tak wygląda sytuacja u mnie w zbiorniku. Jedyne co to mam w kotniku tygodniowego yellowa (potomek wspomnianej samiczki ocalałej po awarii grzałki) i ponad 20 hongi też tygodniowe ;)

Opublikowano

Mętlik mam w głowie od wczoraj z tą obsadą. Co powiecie na układ, ale jakie ilości:

- Labidochromis caeruleus;

- Labidochromis sp. Perlmutt;

- Cynotilapia afra (Jalo Reef)

Opublikowano

Cieszę się, że moja sytuacja się klaruje. Teraz aby mieć pewność że będą to układy 1+4 trzeba chyba kupić dorosłe osobniki bo jak odróżnić płeć ;)