Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz kolejny tutaj chciałem się was spytać co może być powodem mojej hmm dziwnej sytuacji otóż 4 tygodnie temu zalałem zbiornik i tu do startu cyklu użyłem metody jednego z tutejszych użytkowników mianowicie woda amoniakalna + PRODIBIO BioDigestjedna ampułka + druga do filtra + przez 2-3 dni wlewałem Seachem póki się nie skończył i czekałem. Skok NH4 momentalny PH 8 , później NH4 zaczęło spadać i rosnąć NO2 tak jak powinno być jednak później zauważyłem spadek NO2 lecz testy na NO3 nie wykazywały jakiejkolwiek zmiany ( mam 2 spore anubiasy, ale nie jestem pewien czy dały by radę pozbywać NO3 ) jednak fakt, że NO2 spada musi świadczyć, że się przetwarza i tu drugi problem, bo pomiary stoją na wartościach 0,5 i ani drgnie. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak

NH4-0

NO3-0

No2-0,05

PH-8

I moje pytanie brzmi co mogło być powodem w międzyczasie dodałem jeszcze 2 ampułki Prodibio w filtrze jest matrix + ceramika + żwir koralowy. Ja osobiście podejrzewam wodę kranową gdyż kiedyś z ciekawości sprawdzałem ją testami i NO2 pokazało 0,05 i NH4 również wykryło. Nie za bardzo to rozumiem zwłaszcza iż postępowałem zgodnie z instrukcjami jednego z użytkowników wyliczyłem ile wody faktycznie jest w akwarium , odpowiednio wyliczyłem i dodałem wode amoniakalną oraz bakterie. Chciałbym dodać, że zakładając akwarium roślinne w ten sam sposób tyle, że na urynie była taka sama sytuacja . Albo mam test do NO3 już do bani bo mam go z Sery a NO2 jest z JBL.

Opublikowano

Obstawiam na walnięty test NO3. Jak test JBL NO2 pokazuje ci w kranie 0,05 to ma zapewne taką tolerancję błędu (jest ok). Kup Test NO3 JBL dobry w rozsądnej cenie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli rybki mogę już wpuszczać ( jak kupie ) bez problemu ;)? Cieszy mnie to bardzo teraz dostałem baaardzo mocny zastrzyk gotówki i planuje na zakup całej teczki testowej z JBL .. tak na przyszłość.

Opublikowano

Rzeczywiście poziom NO3=0 jest dziwny więc zrób tak, jak pisze eljot. Ja też podczas dojrzewania zbiornika miałem w środku rośliny, ale u mnie NO3 zatrzymało się na poziomie 20, czy 30 (nie pamiętam już dokładnie) i nie chciało się ruszyć, mimo że NO2 spadło do 0...

Opublikowano

No właśnie mnie też to samo dziwi jak już pisałem NO2 mam na poziomie 0,05 i tak stoi , ani drgnie z tym, że na 100 % jest jego redukcja więc NO3 na poziomie 0 jest coś nie tak. Tyle, że przed chwilą badałem wodę kranową na NO2 i też wyszło 0,05.

Opublikowano

Teraz to nie masz co mierzyć bo światło kiepskie ;) zrób pomiary przy świetle dziennym, no i najlepiej by było, gdybyś zainwestował w JBLa, tak jak pisał eljot, są jednak dokładniejsze...

Opublikowano

Problem się wyjaśnił okazało się iż test SERY jest mało czuły na niskie poziomy NO3 dlatego pokazuje jakby go w ogóle nie było. Dziękuję wszystkim za chęć pomocy a deccorativo za informacje i wyjaśnienie problemu. Temat można zamknąć ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.