Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie od niedawna a raczej od wczoraj jestem (zarejestrowanym ) użytkownikiem tego forum dlatego chciałem się przywitać. Nazywam się Sebastian mieszkam w okolicach Gliwic. Przygodę z malawi zacząłem jakiś czas temu jednak ten baniaczek robiłem od A do Z według mojego pomysłu ( żadnych dodatkowych rad od członków rodziny czy też sprzeciwów z ich strony względem niektórych rozwiązań) mam nadziej, że nie tylko mi się moja praca spodoba , ale do rzeczy:

Akwarium : 240l (120x40x50)

Filtracja: JBL 901e jako biolog ( Matrix + ceramika + żwir koralowy)

Podłoże: piasek z Castoramy

Dekoracje: otoczak granitowy około 90kg ( wielki sprzeciw rodziny i związane z tym przenosiny akwarium) + 2 średnie anubiasy które wcześniej dorastały na korzeniu w akwarium roślinnym.

Oświetlenie: póki co pali się jedna świetlówka z przodu Power Glo + lampka LED nocna ( niebieska)

Planowana obsada :

-Pseudotropheus Elongatus Mphanga

-Metrialima sp. "msobo" Magunga

- trzeci gatunek w fazie ustalania, ale podejrzewam, że będzie to Iodotropheus sprengerae

Pozdrawiam wszystkich użytkowników ;)

post-15673-14695720259724_thumb.jpg

post-15673-14695720265582_thumb.jpg

Opublikowano

Man dziwne wrażenie, jakby te kamienie leżały na piasku... i jakoś tak dużo ich jak na mój gust. Przy okazji - przekonuję się, że jednak wolę bardziej kanciaste. ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ogólnie ładny zbiornik, tylko tak, jak napisał spiochu, mi też wydaje się, że kamieni jest troszkę za dużo. Może jakbyś nie robił jednego ciągu, tylko dwa skupiska z "piaskownicą" między nimi (niekoniecznie symetrycznie ;)), używając więcej mniejszych otoczaków, a wyrzucając kilka tych dużych, które robią teraz za fundamenty, byłoby korzystniej... Ale pamiętaj, że to Tobie ma się to akwarium podobać, a nie nam ;)