Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem tak jak poradziliście. Dałem oświetlenie niebieski led o 5.30 i nakarmiłem przed wyjściem do pracy. Nie było problemu że rybcie spiące. Wszamały żarełko aż woda podskakiwała.

:)

edit:

przy okazji zapytam, możecie polecić jakąś karmę która dość szybko opada na dno ? zauważyłem że copadichromis i protomelas jest dużo bardziej łapczywy w pobieraniu pokarmu z okolic lustra i w niższe partie niewiele pokarmu spada, gdzie żerują placki i lethrino.

Póki co karmię NLS i płatkami OSI (brine i vivid), jutro kupię mrożoną artemię.

Opublikowano

Dainichi z tego co pamiętam szybko opadał , na pewno szybciej niż NLS. Myślę że warto było by wymieszać NLS z dainichi i masz w ten sposób pokarm szybko i wolniej opadający.

Opublikowano

A taka mi jeszcze myśl przebiegła przez głowę, a gdyby tak trochę namoczyć NLS ?

Wtedy powinien zatonąć szybciej.

Spróbuję dziś tak zrobić, że dam część suchego, a część mokrego.

Wiem , że to zabawa trochę, ale spróbuję :)

Opublikowano
A taka mi jeszcze myśl przebiegła przez głowę, a gdyby tak trochę namoczyć NLS ?

Nic nie mocz ! Raz że zrobisz niemiłosierny syf w akwarium, dwa podczas namaczania pokarm wypłukujesz z granulatu składniki odżywcze. Zrób jak Ci pisałem wymieszaj Dainichi z NLS.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Faktycznie. Namaczanie nls to chyba nie jest najlepszy pomysł. Raz że jest sporo syfu a dwa że cały "zapach" zostaje w wodzie do namaczania.

Stan, a który z pokarmów dainichi polecasz żeby pomieszać z nls? Ultima Krill, czy np któryś z Color?

Opublikowano
Zgadam sie jak najbardziej. Nie pamiętam dokładnie który ichtiolog tą informację podawał, ale brzmiała ona mniej więcej tak ,, typowe jednorazowe podanie cichlids z malawi pokarmu to ilość jaką cichlids zbiera przez prawie cały dzień " Zresztą jest to logiczne skoro ryby te cały dzień zeskrobują glony, a wraz z nim peryfiton, a jest to pokarm odżywczo bardzo ubogi.

Jeżeli chodzi o drapieżniki to polecane jest w ogóle podawanie mięsa czy granulatu raz na dwa dni. No i to też jest logiczne ponieważ ryby te nie codziennie są wstanie upolować jakąś zdobycz.

,,Prawie wszystkie dostępne pokarmy suche zawierają dużo białka i tłuszczów, a w akwarium pielęgnice mogą zjeść więcej pokarmu w ciągu dwóch minut niż przez cały dzień w ich naturalnym środowisku"

Pawlak

Czy o to chodziło ?

To co serwujemy naszym podopiecznym nie ma nic wspólnego z tym co pochłaniają w naturalnym środowisku.;)

Opublikowano
Stan, a który z pokarmów dainichi polecasz żeby pomieszać z nls? Ultima Krill, czy np któryś z Color?

Wmieszał bym z colorem FX , pokarm ten ma podobny skład co Ultima krill jednak jest wzbogacony o dodatki wybarwiające.

Czy o to chodziło ?

To co serwujemy naszym podopiecznym nie ma nic wspólnego z tym co pochłaniają w naturalnym środowisku.

Tak Piotrze o to chodziło. Oczywiście , że nie ma nic wspólnego. Ale jakie ma to znaczenie ? Jakoś nie wyobrażam sobie firmy która prowadzi prace na głębokościach i zeskrobuje w jeziorze malawi glony z peryfitonem potem suszy to i sprzedaje jako super idealny pokarm dla naszych cichlids ;-). A to co przytoczył Pawlak to taki mały prysznic dla co niektórych ,,sypaczy" pokarmu , że ryby powinny dostawać nie wielkie ilości pokarmu ale kilka razy dziennie , a nie futrowanie bez opamiętania.

Opublikowano

Odezwałem się bo spodobało mi się zdanie które napisałeś ,, jest to pokarm odżywczo bardzo ubogi" to czemu dokarmiamy ryby substancjami wysokokalorycznymi ? Istnieje coś takiego jak substancje balastowe raczej nie polecane na tym forum. Bremer karmił swoje ryby gotowanym grochem, marchwią, kapustą twierdził że większość ryb to akceptowało. Mamy odmienne zdanie na temat żywienia, tak już jest gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie.

Poniżej wstawiłem fotkę ,, tego co trudno sobie wyobrazić" czyli suszone glony.

Fajnie że się odezwałeś stan, twoje zdanie zawsze mnie mobilizuje, oby więcej takich osób.

pozdrawiam:D

post-12774-14695720319717_thumb.jpg

Opublikowano
Wmieszał bym z colorem FX , pokarm ten ma podobny skład co Ultima krill jednak jest wzbogacony o dodatki wybarwiające.

Chyba jednak będę zmuszony wziąć Ultima Krill.

Nie jest dostępny Color Fx sinking baby w opakowaniach 250g, a 500g to dla mnie trochę za dużo.

Chyba że np NF Premium też jest pokarmem który tonie ?