Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie mam poważny problem .. chodzi mi o filtr zewnętrzny HW - 303B z lampą UV

Problem polega na tym że rano zauważyłem biały kożuch na powierzchni wody oraz jej zmetnienie. Od razu mnie to zaniepokoiło ponieważ dwa dni temu podmieniłem wode i była krystaliczna. Myślałem że to kożuch bakteryjny jednak nigdy nie miałem z tym żadnego problemu poprzez dostateczną filtrację mecahniczną.

Jęsli chodzi chodzi o filtr zewnętrzny czyszcze go co 3 miesiące. Ostatni raz 2 miesiące temu wiec jeszcze troche czasu zostało. Zwiększyłem filtracje mechaniczną jednak to nic nie dało. Nie dawało mi to spokoju. Otwarłem filtr i doznałem szoku (musze dodać ze filtr i jego obudowa nie były w żadnym stopniu uszkodzone) lampa UV była wypalona i pęknieta przez ,którą wydostawał się biały osad. Szybko wyczyściłem filtr , lampe wyrzuciłem, podmieniłem ok 150L wody w moim 600L akwa. Osad probowałem zbierać z gory szlaufem oraz recznikami papierowymi. Jak sami sie domyslacie efekt był mizerny. Jednak sporą czesc udało mi sie tego pozbyć.

Woda jest dalej metna i dalej plywa w niej ten biały pył.

Nie mam pojecia co robić. Ryby zaczeły sie dziwnie zachowywać. Są strasznie płochliwe, straciły swoje kolory i dziwnie sie zachowują.

Opublikowano

Jeśli sama lampa (palnik) jest cała to wszystko powinno być ok. Efekt zmętnienia to pierwotniaki które przez działającą lampę były zabijane. Likwidowałeś sam efekt zamiast przyczyny ich powstania. Dlatego tak szybko jak lampa padła, tak szybko wróciły pierwotniaki. ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Lampy UV-c nie mają wypełnienia luminoforem i rtęcią jak w zwyklych świetlówkach. Nie powinno więc nic złego się wydarzyć. Obserwuj ryby czy nic zlego sie nie dzieje a jak postepowac z pierwotniakami to znajdziesz na forum.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Lampy UV-c nie mają wypełnienia luminoforem i rtęcią jak w zwyklych świetlówkach. Nie powinno więc nic złego się wydarzyć. Obserwuj ryby czy nic zlego sie nie dzieje a jak postepowac z pierwotniakami to znajdziesz na forum.

A czy jesteś w 100% pewny, że nie zawierają luminoforu i rtęci? Jeżeli tak to podaj źródło, które mówi o tym, że przy ich pęknięciu są w 100% bezpieczne. Będę bardzo wdzięczny.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Luminoforu na 100% bo inaczej świetlówka nie była by przeźroczysta. Co do rtęci to jeśli to tania lampa (a tak zapewne jest) to rtęć może występować... W drogich lampach niskociśnieniowych jest ona już zastępowana mieszanką bizmutu i innych chemicznych specyfików które nie reagują z wodą i tlenem, właśnie po to aby nie generować zatrucia.

Natomiast kamil777 napisał, że lampa jest cała a pękła tylko ta obudowa szklana ochraniająca lampę, tak więc rtęć nawet jeśli była nie powinna się była przedostać do akwarium w żaden sposób.

Jeśli natomiast lampa nie zachowała szczelności i rtęć się wydostała to niestety już nic nie da się zrobić. Zobojętnienie rtęci można uzyskać tylko w powolnym procesie zobojętniania siarką, albo w szybszym oparami jodu. Jest to niewykonalne w akwarium.

Teraz pozostaje tylko czekać. Jeśli ryby przetrwają to będzie wszystko ok. W takiej lampie jest bardzo mało tej rtęci, zbity termometr zaaplikował by jej kilkaset razy więcej.

Jeśli natomiast ryby padną to niestety mamy pewność, że rtęć się wydostała i zatruła akwarium. Wtedy to już tylko pełny restart z pełnym wygotowaniem wszystkiego. I tutaj też niestety nie jestem pewien czy w 100% pozbędziemy się rtęci z akwarium.

Na razie trzeba czekać. Jak padnie obsada będziemy myśleć dalej.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Co do rtęci to jeśli to tania lampa (a tak zapewne jest) to rtęć może występować...

Dlatego wcześniej napisałem, czy jesteś pewny, że nie są wypełnione rtęcią. Zazwyczaj montuje się lampy o tzw. średnim ciśnieniu gdzie rtęć jest. Moja wiedza na ten temat jest już trochę stara więc mogę nie być na bieżąco. Widziałem też lampy UV oparte o technologię LEDową, ale chyba nie ma ich w lampach przeznaczonych do akwarystyki.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Zazwyczaj montuje się lampy o tzw. średnim ciśnieniu gdzie rtęć jest.

Masz rację. Natomiast nie wdawałem się już w szczegóły odnośnie wypełnienia lamp w zależności od ciśnienia, dlatego, że kolega Kamil777 napisał, że nie pękła sama lampa tylko szklana osłona. Tak więc nic do akwarium z wypełnienia lampy nie powinno się przedostać.

Ale tak jak mówię. Trzeba poczekać na efekty...

• Dziękuję 1