Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wielką gorącą prośbę o sugestie odnośnie kolorów diod.

Aktualnie moje akwarium oświetlane jest trzema modułami LED z diodami Samsung 5630 (po 4 diody w każdym module). Oświetlany jest tylko środek akwarium (jak na zdj. poniżej) i taki efekt chciałbym pozostawić, ale... Nie podoba mi się jakość tego światła. Ryby "tracą kolor". Chciałbym wstawić w to miejsce moduły Cree i teraz pytanie jakie kolory? Biały, czerwony i niebieski? Wystarczy? Czy któregoś powinno być więcej, któregoś mniej?

BQGg.jpg

Opublikowano

Najwięcej koloru białego zimnego, potem niebieski i najmniej czerwonego.

Swoją drogą obsada chyba do ostrej redukcji...

Opublikowano

Miałem podobnie z samymi białymi...

Moje rozwiązanie problemu na filmie o ledach RGB, link w stopce. Obejrzyj cały, pod koniec bawię się kolorami. Może to pomoże. Cree Ci do malawi niepotrzebne, a niepoprawne ich dobranie nic nie da.

Opublikowano
Cree Ci do malawi niepotrzebne, a niepoprawne ich dobranie nic nie da.

Po tym co przeczytałem na forum diody cree wręcz były zachwalane. Chyba będę musiał uważniej poczytać...

Opublikowano

Mam u siebie zawieszone nad akwa CREE XML białe zimne. Jest to zapewne przerost formy nad treścią bo i tak nie pracują nawet na pół gwizdka swoich możliwości... Kiedyś kupiłem do zabawy, a teraz się poprostu przydały. Do towarzystwa zamontowane są kolorowe CREE XPE, royal blue, blue, red i green, także można zrobić i na CREE.

Opublikowano

U mnie również wisi lampa na diodach cree 6szt xp-g białe zimne wysterowane na 1400mAi 4szt xp-e royalblue, 2x xp-e red -900mA.

Światełko świeci już rok i do chwili obecnej żadnych strat w diodach.

Opublikowano

Ja nie mówię że się nie da, tylko że szkoda kasy, bo do Malawi nie są potrzebne top parametry świecenia, jak np do morskiego. Ale żeby widzieć poprawnie kolory ryb przydałoby się mieć białe, niebieskie, czerwone i czasem też zielone, a że do tych wszystkich barw trzeba zasilania i driverów, to łatwiej uzyskać efekt niekoniecznie drogimi cree. Ale dać się da. ;)

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Chyba zrobię podejście do RGB. Mam tylko jeszcze jedno pytanie dot. instalacji. Czy mogę podłączyć taki układ Zasilacz LED - Moduły LED białe - Sterownik RGB - Diody RGB? Czy do diod RGB dać osobny zasilacz, za nim sterownik i dopiero diody?