Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

W tej chwili w moim akwarium pracują dwa filtry:

Aquael circulator 2000 - jako typowy mechanik

Fluval 303 - biolog.

Chciałbym usprawnić filtrację biologiczną i tu nasuwa się moje pytanie: Czy to zadziała?

Ale do rzeczy:

- przed kubełkiem planuję dołożyć jeden lub dwa korpusy narurowe 1/2 cala wypełnione gąbką o dość dużych oczkach - jako prefiltry - przed i po korpusie zawór kulowy.

- z kubełka usunąć gąbkę a wolne miejsce uzupełnić ceramiką.

Czy to zadziała? Kubełek nie będzie się zapowietrzał ?

Dziękuję i pozdrawiam,

Dominik

Opublikowano

Jak masz zamiar dawać przed kubełkiem prefiltr z korpusu narurowego to daj jak już końcówkami 3/4. Dając dwa ale równolegle nie jedne za drugim na pewno nie zagłuszysz mocno przepływu w samym kuble. Sposób sam jest ok i będzie działał jak najbardziej. Według mnie same plusy , nie musisz otwierać kubełka, a i ze dwa lata ( u mnie hula tak kubeł już bez płukania jakieś półtora roku z górką ) no i masz od razu porządnego mechanika którego możesz co tydzień czyścić.

Opublikowano

Stan jako, że jesteś dla mnie wyrocznią w temacie sprzętu ze względu na swoje bogate doświadczenie pozwolisz, że pomęczę Cię jeszcze kilkoma pytaniami:

- kubełek uległ zmianie - z fluvala na eheima classic 2215 - czy to coś zmienia w temacie?

- dlaczego korpusy 3/4 a nie 1/2?

- koniecznie 2 szt? 1 zbyt słabo by czyścił lub przepuszczał nieczystości?

dzięki za pomoc i wszelkie sugestie.

pozdrawiam !

Opublikowano

Bez przesady ;-) , akurat ten problem przerabiałem to coś mogę pomóc.

1. Nie ma znaczenia ważne żeby przepływ był nie mniejszy niż te 1400l/h

2. Dlatego, ponieważ 1/2 może ci przygłuszać przepływ szczególnie w miejscu gdzie będą zamontowane do korpusu zawory.

3. jak dasz dwa równolegle to nie będzie tak zagłuszało przepływu (taka sama zasada jak w narurowcu)

Opublikowano
- dlaczego korpusy 3/4 a nie 1/2?

Może wyręczę stana i powiem dlaczego. Korpus na 3/4 będzie mniej blokował przepływ niż ten z 1/2 calowym przyłączem. Przy moim HW-302 gumowe rury są o średnicy wewnętrznej 15mm więc przyłącze 1/2 cala działało by jako przewężenie i sztucznie hamowało przepływ.

Opublikowano

Dzięki.

Zrobiłem prowizoryczny schemat tego systemu.(w załączniku)

Tak to ma wyglądać? Czy może to być oparte na wężach jak do kubełka a nie na plastikowych rurach?

pozdrawiam,

Dominik

post-12533-14695720109166_thumb.jpg

Opublikowano

Chcialbym wlasnie by kubelek chodzil nawet podczas czyszczenia korpusu. Czy w takim razie 2 dodatkowe zawory za korpusami zalatwia sprawe?

Opublikowano

Oczywiście, że trzeba zatrzymać całość. A zawory ? Hmm, a jak myślisz ;-) przeca bez nich przy odkręconym korpusie woda będzie non stop z akwarium lecieć (grawitacja).

Oman musiał być zrobić bypass bez niego nie ma opcji nie wyłączenia filtra.