Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze byłem w szoku gdy oglądałem akwaria morskie, mam nadzieję ze kiedys będę takie mieć, natomiast moje pytanie dotyczy wykorzytania pomysłów przeniesionych z akwarystyki morskiej do słodkowodnej.

I tak wykorzystujemy sumpy, lampy UV, pewnie wiele innych rzeczy którzy akwarysci morscy wykorzystywali duzo wcześniej niż my.

Mam pytanie czy aby woda w naszym Malawi była krystaliczna można wykorzystać do filtracji odpieniacz białek i ozonizator ??

Jakie konsekwencje tego by były uzywając w naszych malawi ?

Opublikowano

Ozonować wodę można zawsze, ale w akwarium zarówno słodkowodnym jak i morskim jest to nie do końca bezpieczne. Kiedy używamy ozonatora należy pilnować wartości Redox. Ozonowanie znacznie ją podwyższa. Nie powinno przekraczać 500mV. Także najlepiej podpiąć ozonator do mV-Controllera. No i ozon jest trujący, nie może dostać się bezpośrednio do akwarium. W akwarystyce morskiej stosuje się najczęściej ozonowanie wody przy odpieniaczu, przed powrotem do akwarium filtrując jeszcze wodę przez węgiel aktywny.

Co do odpieniacza działającego na wodzie słodkiej. Da się! Są specjalne odpieniacze słodkowodne, produkuje je np. Schuran, ale tylko na zamówienie. Odpienić wodę słodką jest ciężko, bo... nie jest słona, pewnie ma to związek z jej niższą gęstością. Bąble powietrza w odpieniaczu chodzącym na wodzie słodkiej są duże, stąd mała skuteczność takiego odpieniania.

Reasumując taki wynalazek jak sump przyda się na pewno w każdym akwarium, tak słodkim jak i morskim. Ozonowanie i odpieniacz w akwarium słodkowodnym jest jednak niepotrzebny, nie ma konieczności ich montowania. Klasyczne metody filtracji biologicznej wystarczają.