Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie mi się podobają z 240-300l tylko pytanie które mogą być razem i po ile bo tak powybierałem z zestawów

Iodotropheus Sprengerae

Labidochromis freibergi

Pseudotropheus sp."elongatus spot"

Pseudotropheus flavus

Cynotilapia sp.jalo

Cynotilapia afra Cobwe

Labidochromis hongi

Pseudotropheus sp."perpicax orange cap"

Pseudotropheus demasoni

Ps fajne były by również jakieś pomarańczowe i podobne ale nie żółte

Opublikowano

Możesz połączyć w tym akwarium dwa gatunki, docelowo po jednym haremie (może w jednym z gatunków uda się dwusamcowo). Jakie? Dopiero zaczynasz więc rada ode mnie to Iodotropheus Sprengerae jako bazowy gatunek. A więc Sprengerae + Labidochromis sp. Mbamba (co do freibergi - nie znalazłem nic o tej rybie w naszej bazie więc polecam Mbamba, też ładna wg mnie, Hongi jest roślinożerna i rośnie za duża do Twojego zbiornika). Oba gatunki wszystkożerne. Może być też Pseudotropheus Flavus (Elongatus, Demasoni, Perpicax to roślinożercy) i te Cynotilapie, które wymieniłeś. Od siebie jeszcze zaproponowałbym Labidochromis Perlmutt, urokliwe i moim zdaniem niedoceniane, różnica między samcami i samicami jest niewielka, ale jednak widoczna... Dalej to już musisz sobie sam wybrać bo to Twoje oko ma być zadowolone... Powodzenia ;)

Opublikowano

Demasoni jest roślinożercą, a Cobue wszystkożercą co powoduje, że dobrze by było urozmaicać karmienie pokarmami mięsnymi, na których z kolei Demasoni zbyt długo nie pociągnie. Poza tym zdjęcie, które wstawiłeś przedstawia samca, są one śliczne, ale samice niestety są bardziej śledziowate ponieważ występuje u nich dymorfizm płciowy.

Opublikowano

Niby mogłoby być, ale masz nietypowy zbiornik, trochę krótszy i szerszy niż standardowe... Saulosi ze Sprengerae jak najbardziej, ale Cynotilapia to rewirowa ryba, która przy tej długości może sprawić trochę problemów innym mieszkańcom... Zostałbym przy Saulosi + Sprengerae i próbował z dwusamocowym układem u Saulosi, ale to tylko moje zdanie, ekspertem nie jestem ;)

Opublikowano

Saulosi + Sprengerae - saulosi ma niebieskie żółte i pomarańczowe można je mieszać czy raczej nie ?? wiec jaka ilość byś sugerował dokładnie i jak mam poznać który to samiec który samica jak są takie male ps nie będzie się wadzić ich dieta?