Skocz do zawartości

HQI - co to za żarniki/lampy - z normalnym gwintem???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
do tego trzeba kupić jeszcze oprawe, a to właśnie koszt rzędu 160 zł.

jezeli masz na mysli kompletna tzn.ze statecznikiem, zaplonnikiem itp lub co gorsza ze statecznikiem elektronicznym to wyjdzie drozej,przy samodzielnym skladaniu wyjdzie troche taniej. Problematyczny staje sie cel montowania 400W HQI jako oswietlenie glowne. Duzo korzystniejszy przy wiekszych zbiornikach jest montaz 2x150W poniewaz zapewnia bardziej rownomierne oswietlenie zbiornika i pozwala na obnizenie wysokosci na jakiej ma byc zamontowane HQI. Oczywiscie w obydwu przypadkach wypadaloby zamontowac chlodzenie....przy mocowaniu w obudowie jest to juz niestety koniecznoscia. Dobre do tego celu sa szwedzkie wentylatorki stosowane w piekarnikach, czy roznach ktore przy poborze pradu w wysokosci 10W i bezszmerowej pracy doskonale spelniaja swoje zadanie. Jakis czas temu kupilem sobie 4 sztuki na Allegro i razem z transportem zaplacilem nieco ponad 50zl.

Opublikowano

ja nie tyle żeby kupować sobie do 120cm żarnik 400W bo to raczej przesada, ale przypadkiem się natknąłem i myślałem że jakiś "wałek", bo wcześniej się nie spotkałem z tym, a na osram.pl nie było za bardzo info...

inną rzaczą jest, że z opisanych i narysowanych tu http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=1605 projektów wybiorę raczej ten z HQI, gdzie żarnik będzie na wysokości około 60cm nad lustrem wody... oczywiście z wiatrakami itd.

poradźcie coś patrząc na tamten projekt...

Opublikowano
żarnik będzie na wysokości około 60cm nad lustrem wody.

Widzisz, tego tak do konca nie mozna ustalic dopoki tak naprawde nie przymierzysz. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze w miare przyzwoita wysokoscia do wieszania hqi nad akwarium jest okolo 40cm , obawiam sie, ze zaproponowane przez Ciebie 60 cm moze byc ciut za wysoko. Dla porownania oswietlalem 70W zbiornik o dlugosci 150cm i hqi wisialo na 45 cm. Problem polega na tym, ze sporo swiatla rozejdzie Ci sie na boki. Na rysunku swietlowki umiesciles na dole "skrzynki", a hqi powedrowalo na sama gore. Gdybys zaplanowal dla niego miejsce u dolu tym samym obnizylbys poziom zarnika i lepiej dopasowal oswietlenie do bokow zbiornika. Przy wymiarach jakie podales tzn 120x50x40 spokojnie wystarczy cos kolo 70W.

Opublikowano

udalo mi sie znalezc w sieci fotke wentylatorkow o ktorych wspominalem. Oto one:

immagini%5CVentilo%20Tangentiels%20NCB%2060.jpg

jak dla mnie rewelka :)

Opublikowano

Na jakiej zasadzie działają te wntylatorki? Bo po zdjęciach nic nie widać, a pierwszy raz się z czymś taki spotkałem.

Czy można je zamontować do pokrywy akwarium zamiast wentylatorów komputerowych? Co to znaczy bezszmerowe? Nic ich nie słychać?

Opublikowano

Akurat w ich przypadku celowe byloby wydmuchiwanie powietrza z obudowy, poniewaz pobieraja one powietrze z prawie calego obwodu i wyrzucaja mala powierzchnia biegnaca na calej dlugosci widoczna na fotkach. Wentylatorki sa rozbierane, tzn os mozna wyjac i pozostala czesc przymocowac wkretami do dowolnej powierzchni. Zasilanie to standardowe 220V. Nie mam mozliwosci zademonstrowania ich podczas pracy... moge tylko dodac , ze z pewnoscia sa bardziej efektywne niz komputerowe, choc ich montaz moze byc nieco bardziej klopotliwy.