Jump to content

Recommended Posts

Posted

cześć,

Przymierzam się do założenia akwarium 200 l. Obecnie jestem na etapie kompletowania wiedzy i elementów. Przeczytałem sporo wątków na forum. Mimo to chciałbym się upewnić i potwierdzić moje wnioski.

Planowana obsada to Pseudotropheus saulosi oraz Iodotropheus Sprengerae.

Sprawdziłem wodę kranową, żeby dobrać odpowiednie elementy do akwarium, oraz wkłady do filtra. Użyłem testów firmy Zoolek.

ph 7,5

kh 21

gh 12

Mam też tzw. zmiękczacz i woda po zmiękczeniu ma parametry

ph 7,5

kh 21

gh <4 (w zasadzie od pierwszej kropli testu kolor robił się odpowiedni)

Zatem mogę używać wody przed zmiękczaczem lub za nim.

Do akwarium planuję skały z serpentynitu oraz grys dolomitowy o gradacji 1-2 mm.

Zastanawiam się, czy również włożyć do filtra biologicznego (kubełek) jeden koszyk z "żwirem koralowym" 10-15mm. ?

Proszę o sugestię, co do postępowania przy zakładaniu akwarium, aby uzyskać w przyszłości prawidłowe parametry wody.

Posted

Twoja woda jest ok już w chwili kiedy wypływa z kranu. Zapewne ma bardzo wysoką twardość ogólną i w stacji uzdatniania robią dokładnie to samo co ty czyli za pomocą kationitu pozbywają się gh. W przypadku gdy masz wodę o podanych parametrach dodatkowo nie musisz nic robić z gh. Teraz z kranu płynie ci woda która oszukuje twoje testy. Dotyczy to wszelkich testów kropelkowych. Testy na kh i gh z zooleka są ok. Zakłamanie jest wywołane działaniem kationitu. Z jakiś czas w akwarium woda się ustabilizuje i wtedy poznasz jej prawdziwą twardość. Domniemam że będzie to ok 20 gh. Jeśli kh będzie wynosiło powyżej 8 nic nie rób. Podmieniaj tylko kranowką.