Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. dzisiaj po odebraniu jajek od samicy po 4 dniach trzymania ich w pysku zaraz zostały wpuszczone do inkubatora. teraz dziwi mnie fakt ze kilka z nich wygląda na normalne a kilka pozostałych jest znacznie bledszych. czy to sa te niezapłodnione?

post-15242-14695719730097_thumb.jpg

Opublikowano

Istnieje prawdopodobieństwo, że nie były zapłodnione ale równie prawdopodobne jest to, że zostały zniszczone przez czynniki chorobotwórcze lub brak odpowiedniej ilości tlenu . W pysku matki byłoby im lepiej ;).

Opublikowano

napowietrzenie na pewno nie jest powodem ponieważ w inkubatorze jest kamien napowietrzający i cale napowietrzenie zbiornika 125L jest kierowane wlasnie tam!

jajka co prawda podskakują ale nie jest to jakiś spory skok-jest to około 3mm.

Opublikowano

Jajka pleśnieją ( tak to się potocznie nazywa ) kiedyś dodawano cilexu teraz nie wiem co się podaje. Napisz mi jednak poco bawiłeś się w ojca naturę i zabierałeś rybi ikrę ? Pyszczaki jak sama nazwa wskazuje, są naturalnymi inkubatorami ... nie trzeba im pomagać.

Opublikowano

nie wiem... widziałem już wiele filmików jak to inni robią i tez chciałem mieć realny podgląd na to jak jajko przeistacza się w maleńka rybke. może tez jest przyczyna to ze na noc napowietrzenie jest wyłączane???

Opublikowano

Witaj

Zrobiłeś błąd tym bardziej że wyłączyłeś napowietrzenie, jajka powinny być poruszane non stop. Kolejny problem to ryba z której wydziobałeś ikrę, przy kolejnym tarle ryba po takim stresie pewnie wypluje ikrę przed czasem. Minie kolego sporo czasu zanim zobaczysz jak ta samica wypuszcza sama młode, sam jesteś sobie winien. Zapewne następnym twoim tematem będzie ,,dlaczego samica nie trzyma ikry" odpowiedź już znasz

pozdrawiam:(

• Dziękuję 1
Opublikowano

jutro będzie równy miesiąc jak z tej samej samicy wybrałem 18 sztuk narybku. i zdziwilo mnie to ze po niecałym miesiącu miała kolejne jajka. czy teraz powinienem powybierać te jajka które wyglądaj na blade czy zostawić?? cos jeszcze z nich będzie?

Opublikowano

Usuń spleśniałe jajka a resztę pielęgnuj i tak już nie masz opcji włożyć z powriotem nie włożysz. Wybieranie jajek zawsze nosi ze sobą wiele niebezpieczeństw. Między innymi to, że ryba doznając stresu po prostu ci się rozchoruje. Dla mnie jest to bez sensu. Wyjmowanie mlodych i ikry w równym stopniu. Taka cesarka z wcześniakami ;/.

• Dziękuję 1