Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No chyba, że tak... Ja film bakteryjny też mam na powierzchni, ale go olewam szczerze mówiąc ;) w toni to już nie wiem... Nie wiem, czy to by mogło coś dać, ale może spróbuj pozbyć się tych wat i zeolitu na rzecz ceramiki po prostu?

Opublikowano

Spróbuje jak radzisz, ale niestety pomysł chyba nic nie da gdyż kubel z takimi wkladami najpierw chodzil tydzien w starym akwa i było OK. Nie wiem naprawdę juz brak mozliwości. To poprostu wygląda jak by wsypał szufelkę kurzu do środka i tak to pływa. A i strasznie osadza się na szybach po czyszczeniu na drugi dzień już widać że szyba przednia robi się mleczna.

Opublikowano
  Jacek Dworecki napisał(a):
Tak na moje oko to jest właśnie ten korzuch bakteryjnu który zostaje rozbity na powierzchni i on plywa w toni, ale nie wiem jak się go pozbyć na dobre.

No i odpowiedziałeś sobie sam. Brudy utrzymujące się na powierzchni z powrotem trafiają do obiegu.

Generalnie coś Tobie "pyli" i po prostu trzeba to wyzbierać. Przerabiałem to u siebie w wielu startujących zbiornikach szczególnie na totalnie świeżych dekoracjach tj. piach, skały.

Zacząłbym od:

1. Wprowadzenia Skimmer'a. Piszesz w pierwszym poście że masz "chinola". One w pakiecie miały małe skimerki montowane na zasysie. Jeżeli tego nie masz to mam patent który wykorzystuje zasys z kubła oraz najprostrzy odmulacz Aqua szut'a. Szczegóły w załączonym filmie.

2. Wywal zeolit z kubła. Raz że najprostsza ceramika lub keramzyt są zdecydowanie lepsza, a dwa zeol też może brudzić

3. Mechanik z watą filtracyjną - dołożyłbym jakiegoś powerhead'a z watą - nie ma opcji, musi to wyzbierać.

I tak w kwestii wyjaśnień / prostowań - Purigen Ci na to akurat nie pomoże. Dobrze że trafił do filtra bo to naprawdę dobre medium jednak do ostatecznej krystalizacji. Drobin tym nie wybierzesz.

Poniżej masz filmik z akwarium w którym pyliły piaskowce. Następnie masz filmik z działającym skimerem DIY najtańsza wspomniana wersja - do zastosowania u Ciebie.

Opublikowano

Cześć.

Dzięki wielkie Carpov za konkrety. Systuacja na dziś 0(zero zmian)

Co do skimmera posiadam w chinolu i uzywam bez niego to kaplica w twfli mozna sie przeglądać jak w lustrze, tak jest zasyfione, jak działa jest trochę lepiej ale i tak dużo tego w toni.

Jeżeli możesz to rozwiń powerhead nie wiem co to, laik jestem :)

Zeolit jutro idzie w odstawkę przy okazji czyszczenia filtra bo już powietrzem pluje. Do celowo w kuble żwir koralowy x 3, purigen x 1, przekładki z włókna czy co to jest w zestawie w chinolu x 3.

Jezeli masz jeszcze jakieś wytyczne, sposoby jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Jeszcze raz dzieki bo ja juz nadzieje straciłem.

Pozdro.

P.S

Ale nie poddaje się, o nie co to to nie jeszcze nie. :)

Opublikowano

Skup się na zebraniu syfu z powierzchni, jeżeli to chińskie "słoneczko" (poz. 10)hw302-czesci.jpg

nie działa to rozwiąż to inaczej. Polecam skimmer narożny JBL...mi akurat udało się za parę zloty wytargać. To to....

...a jeżeli chodzi o PowerHead'a to miałem na myśli głowice np:

AQUA SZUT _ FILTR TURBO 750 N 80-200L 5,5W 750 L/H (4881362435) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/48/81/36/24/4881362435@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@48/81/36/24@@AMEPARAM@@4881362435

Ważne aby do środka wpakować watę.

Musisz zapewnić nadfiltrację mechaniczną.

Nie ma opcji - wyzbiera to

Opublikowano
  carpov napisał(a):
a dwa zeol też może brudzić

Człowiek napisał na początku, że próbował już wszystkiego więc myślałem, że może i skimmera, co za tym idzie chwytałem się każdego pomysłu zaznaczając, że raczej jestem przekonany o jego bezzasadnosci, makok, bez spiny ;)