Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie też mi się wydaje, że to są Demasoni, tym bardziej, że sprzedawca mówi, że występuje monorfizm, może to koledze bucikowi się coś ubzdurało, że to Saulosi... ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja mam pytanie do Pana Andrzeja :)

Czy Pseudotropheus Saulosi i Socolofi można trzymać razem?

Mają wspólny mianownik i zastanawiam się, czy nie powstaną z nich nieodpowiednie krzyżówki?

Z góry dzięki za odp. :)

Opublikowano

Co prawda Andrzej ze mnie żaden, ale wydaje mi się, że w przypadku, o który pytasz już nawet nie chodzi o ten wspólny mianownik, tylko o temperament ryb... Socolofi są bardzo agresywne i sporo większe od Saulosi i to tu może pojawić się problem, a nie w krzyżowaniu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

To może jakaś mała podpowiedż? Mam zbiornik niecałe 500l i chcę Saulosi . Jako że jestem kobietą zależy mi na dobraniu odpowiedniej kolorystyki moich rybek :D Wiem że tu będzie przewaga żółtego ( lub pomarańczowego jeszcze nie wiem ) ponieważ samców będzie góra dwie sztuki, a chcę dobrać do nich jeszcze jakieś pysie z przewagą odcienia niebieskiego, najlepiej tak żeby się nie pozabijały :) co radzicie ?

Opublikowano

A, 500 litrów... To chyba zmienia postać rzeczy, w razie czego Saulosi będą miały przestrzeń dla siebie ;) nie wiem czemu, ale myślałem, że mowa o mniejszym zbiorniku ;)

Opublikowano

Najlepszym wyborem dla n8ch byłby Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano ew. Cynotilapia sp.hara. Z takim litrażem to jednak pokusiłbym się o obsadę wielogatunkową w poście z obsadami jest wiele propopzycji z których by$ coś wybrała.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Postaram się coś wybrać, ale nie chcę i nie podoba mi się tzw przerybianie :( Wolałabym jakieś dwa rodzaje pyszczaków, najlepiej dość łagodnych. To moje pierwsze akwa z Malawi i nie wiem jeszcze co mnie czeka :D nie chciałabym wstać rano i zobaczyć krwawej jatki :D Saulosi wydają się ok na początek :D Chociaż z tego co zdążyłam przestudiowac to te pięknie ubarwione są też wredniejsze :D

Opublikowano

W 500 litrach spokojnie możesz trzymać koło 20 ryb i nie będzie to przerybienie, także bez obaw ;) Skoro dopiero zaczynasz, a masz już niemałe akwarium, poleciłbym Ci bardzo spokojne, a urokliwe Pseudotropheus Acei, rosną dosyć duże, najlepiej wyglądają w większej grupie, około 6 osobników, do nich możesz dokoptować Labidochromis Yellow, chociaż tu ostrożnie ze względu na preferencje pokarmowe (Acei do niedawna uznawany był za roślinożercę, teraz już podaje się go jako wszystkożercę, Yellow są mięsożercami, chociaż ktoś gdzieś pisał, że od dwóch lat karmi je w stosunku 50/50 i nie ma żadnych problemów). Maingano to wdzięczna ryba, ale w zależności od charakteru samca alfa, może okazać się, że to nie Ty wyznaczysz harem, a właśnie dominujący osobnik ;)

• Dziękuję 1