Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem z góry przepraszam jeśli jest coś nie tak mam pyszczaki sauloza samce są niebieskie w czarne pasy i czytałem że samice są żółte pojechałem do sklepu chciałem kupić bo były żółte pytałem czy to są sauloza a pan powiedział że samice też są takiego wyglądu jak samce i mam problem bo niewiem jak jest naprawdę jak ktoś może pomóc z góry dziękuję jak to z nimi jest

Opublikowano
Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem z góry przepraszam jeśli jest coś nie tak mam pyszczaki sauloza samce są niebieskie w czarne pasy i czytałem że samice są żółte pojechałem do sklepu chciałem kupić bo były żółte pytałem czy to są sauloza a pan powiedział że samice też są takiego wyglądu jak samce i mam problem bo niewiem jak jest naprawdę jak ktoś może pomóc z góry dziękuję jak to z nimi jest

...używaj takiej nazwy : Pseudotropheus saulosi!

..i Ty i pan ze sklepu miał rację .Samce jak są dorosłe ( wybarwione) to są niebieskie w ciemne pionowe pasy .Natomiast samice żółte...Z tym ,że jak są młode ( niewybarwione) to samce i samice są po prostu żółte. Ale wtedy kupujesz narybku 10 szt. i w momencie jak podrosną na tyle ,że się wybarwiają ( wtedy widać ,że samiec ma swoje kolory a samica jest żółta) to wtedy redukujesz je do potrzebnej ilości.

Opublikowano

Witam ja mam 5 wybarwionych niebieskie w czarne pasy i pytałem Pana w sklepie o samice to powiedział że są takiego samego koloru co samce czyli niebieskie w czarne pasy czy to jest prawda czy samice są żółte moje mają około 3 do 4 cm

Opublikowano

Tak właśnie myślałem ale wolałem porady z góry dziękuję a czym się różnią od yelow bo widzę że tutejsi niewiedzą i muszę polegać na sobie i żeby nie kupić yelow to chciałbym wiedzieć jaka jest różnica między yelow a samica saulosi z góry dziękuję

Opublikowano

Kolego bucik wejdź w google wpisz yellow i saulosi ! Jak zobaczysz obie rybki na zdjęciach to będziesz wiedział jakie są różnice. Przecież nikt tu nie będzie Ci opisywał tak popularnych ryb biorąc pod uwagę, że foto w googlach jest mnóstwo.

Opublikowano

A kolega na pewno ma Saulosi? Pisze, że rybki mają ok 3-4 cm to chyba trochę za małe, żeby były już wybarwione wszystkie?

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

To może masz P. demasoni? Bo ten gatunek akurat od samego początku jest taki :)

Warto na początku trochę poszperać w necie na temat ryb, które się ma, lub o które się pyta. To ułatwia sprawę obu stronom.