Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :) Tak ostatnio latałem po necie i wpadło w oko [ame]

[/ame] . Zastanawia mnie fakt jak to u niego jest a jest malawi kozackie jak dla mnie że ma jedno skupisko kamieni przez całą długość akwa a nie porobione poszczególne rewiry. Głównie chodzi o obieranie przez ryby tych rewirów , czy takie rozwiązanie nie jest problemem dla ryb. Bo osobiście też bym wolał tak zrobić akwa , ale czytając forum ucząc się to nauczyłem się właśnie by robić kilka rewirów w akwa.

[300] Malawi

Opublikowano

Ja kiedys mialem serpentynit tak jednym ciagiem gruzowisko przez cale akwa,ryby podziela sobie na rewiry wedlug uznania i potrzeb i sily przebicia,nie musza miec granic wydzielonych piachem.

-- dołączony post:

Kiedys mialem ulozone kamienie jednym ciagiem,podobnie jak na filmie,ryby nie musza miec granic z piasku,podziela rewiry w miare potrzeb,upodoban i sily przebicia.

Opublikowano

Ja mam gruzowisko w mbunarium i ryby same obierają sobie gdzie będą ich rewiry. Nie widzę w ogóle żadnego w tym problemu. Układaj kamienie jak Ci się podoba bo akwarium jest dla ciebie nie dla nas. Nie bój o ryby one dobrze będę wiedziały jak podzielić sie tym gruzowiskiem. Jedynie jeżeli masz słabą cyrkulację to między kamieniami mogą zalegać shity. Pamiętaj tylko żeby zrobić z tyłu za gruzowiskiem lekki prześwit żeby woda za nim mogła swobodnie cyrkulować.

Opublikowano

No ja do tej pory widziałem wypowiedzi bardziej doświadczonych że nie porobienie rewirów samemu może powodować problemy w akwa dlatego też sam tak zrobiłem. A co do samego układania to wiadomo że dla siebie ale jak wcześniej mówiłem myślałem że te rewiry trzeba jakoś samemu wydzielić układając np kilka skupisk kamieni.

[300] Malawi

Opublikowano

Według mnie nie same ryby stworzą rewiry. Mój compres właśnie stworzył sobie rewir ze 140cm akwarium zajął 120cm +/- ;-). W mbunarium w grocie zamiast zebroidesa rewir objął chailosi itd.

Opublikowano
No ja do tej pory widziałem wypowiedzi bardziej doświadczonych że nie porobienie rewirów samemu może powodować problemy w akwa dlatego też sam tak zrobiłem.
Bo to wszystko zależy od obsady jaką posiadasz. Jedno gruzowisko w małym akwa może być potraktowane przez bardziej agresywnego i terytorialnego samca jako jeden rewir, i podczas tarła będzie ganiał wszystko co pływa w akwa. Dlatego rozdzielenie skał jest dobrym rozwiązaniem, taki samiec zazwyczaj wybierze sobie jako rewir jedno usypisko.
Opublikowano

To ja myślę że moje akwa nie jest za krótkie na taki aranż. Pokuszę się o trzecią zmianę.Nie chcę tego za bardzo ale po zmianie zauważyłem że ryby trzymają się głównie lewego skupiska kamieni. Twierdze że stanowczo za mało w całym akwa. 3 zmiana wisi w powietrzu, szczególnie że teraz jeszcze dokładam drugi kubeł z grysem i zmieniam oświetlenie na belkę led diy.

[300] Malawi

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.