Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno wystartowałem wreszcie z nowym większym akwa ( 450 l), w którym za filtrację mechaniczną odpowiada pompa Atmana 203 (przepływ 200l/h), bo uznałem że używany wczęsniej Fluval 3+ w nowych warunkach okaże się za słaby.

I wszystko jest niby pięknie, pompa robi niezły wiatr i ładnie wszystko ściąga ale co z tego, skoro przy wyciąganiu gąbki do płukania spora część syfków zostaje w środku. Jak widzę te odrywające się farfocle i zaśmiecające na powrót wodę to mnie soory ale szlag chce... :twisted:

Dlatego zastanawiam się nad jakimś flitrem wewnętrznym, co by wydajnością zbytnio od Atmana nie odbiegał a syfów przy wyciąganiu go z akwa w wodzie nie zostawiał... :?: Od razu nasuwa mi się Weipro, z tymże jak widzę - otwory do wciągania wody ma on jedynie od spodu, z boku żadnych - więc nie wiem, czy pod względem skuteczności może się równać z pompami, czy na moje 450 literkow powiedzmy TC 1500 by wystarczył, a może jakiś inny filterek..?

Opublikowano

Tak wiem, też próbuję tak robić. Z tymże facet u którego kupowałem ten filtr doradził mi do niego dużych rozmiarów gąbkę, tak, że mały woreczek tutaj nie wchodzi w grę, musi to być spora siatka. Poza tym tylnia częśc gąbki (gdzie zbera się najwięcej syfków) przylega do szyby akwarium i gdy ją poruszam niestety część z nich odpada. Dlatego zaczyna mnie to już naprawdę wkurzać. Przy poprzednim wewnętrznym Fluvalu podstawiałem po prostu wiaderko i po problemie, nawet jednego syfka nie uroniłem.

Spróbuje może dokupić nową, mniejszą gąbkę, chociaż trochę tęsknię do komfortu jaki miałem przy czyszczeniu typowego filtra wewnętrznego, dlatego już zacząłem się zastanawiac na Weipro, wszyscy chwalą, że też nieźle wymiatają - nie gorzej niż pompy...

Opublikowano

Ja jeszcze czasem robię tak, że jak odmulam dno, to przejadę się też po filtrze, ładnie go wyczyści tak z zewnątrz, ale wtedy tą szeroką końcówkę mam zdjętą.