Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy więc poproszę o okres karęcji w naganach :D

Koledzy powiedzcie mi czy obsada z dwóch gatunków takich jak:

Melanochromis cyaneorhabdos 1+3

pseudotropheus saulosi 1+3

w akwa 126L da się połączyć czy też nie?

Zamiaruję się do nabycia większego zbiornika ale to pewnie gdzieś w połowie przyszłego roku.

Zależało by mi na tym aby były ryby żółte oraz niebieskie (dziecko) aż pieje jak je widzi.

Wiem że zbiornik nie jest zbyt duży ale może uda się to jakoś pogodzić. Oczytałem sie już na forum że nie doradzacie w takich małych zbiornikach trzymania dwóch gatunków, ale mi strasznie zależy. Wiem też że to co zdecyduje to tylko i wyłącznie moja decyzja, ale może chociaż doradzili byście jakie gatunki dobrac, takie najbardziej spokojne wiem że saulosi są w miarę spokojne jak na mbune, ale nie mam zbyt wielu info na temat maingano. Powiedzcie proszę czy mam szanse to pogodzić. Akwa urządzone będzie oczywiście na dwie połowy dzielone środkiem szeroka plażą aby rewiry były skrajne. Poradźcie czy to się uda czy absolutnie nie?.

Doświadczenie z malawi żadne, ogólnie akwarystyka no cóż kilka latek się już ciągnie. Zmieniam ogólne na malawi ze względu na wygląd i wodę która u mnie jest mocno twarda i muszę ciagle walczyć z parametrami. Co do parametrów nie pisze bo woda pójdzie ta co mam więc jest Ok. pH w normie twardośc jak juz pisałem tez jak na malawi jest git. Czekam na wypowiedzi, ewentualnie bure że chce tak zrobić.A może nie maingano więc co?.

Pozdro.

Opublikowano

Jeśli to akwarium dla dziecka to odradzam pyszczaki. To są brutalne ryby i widok pobitej ryby z obgryzionymi płetwami zdarza się często, zwłaszcza w małych akwariach a to nie jest IMHO zbyt pozytywna edukacja.

Opublikowano

Póki młode i małe możesz wsadzić tymczasowo do tego akwarium saulosi i maingano.Oczywiście pod warunkiem, że w połowie przyszłego roku zmienisz zbiornik na większy przynajmniej 200l.

Opublikowano

Eljot12

Akwa jest oczywiście dla dziecka, ale do oglądania a i w sumie to już 6-latek więc nie ma paniki, nie wychowujemy go z małżonką na bardzo wrażliwego, raczej tak normalnie więc ma świadomość że w naturze mają miejsce takie zjawiska jak piszesz.

Stan

Mam zamiar na 240L tylko z terminem może być różnie, może okazac się że uda mi sie wcześniej (fundusze), ale niestety może się też okazać że poźniej.

Pytanie zabezpieczające, jeżeli okazało by się że poźniej czy nie będe miał kłopotów przy ewentualnej redukcji 1+3

Ostatnie pytanie

Czytałem wątki o pokarmach i interesuje mnie NLS gdzie moge go nabyć w W-wie ewentualnie w necie?.

Opublikowano

Wiesz o zagrożeniach to już +. Jeśli może być problem z kupnem większego akwa to na początek proponuję 8 sztuk małych saulosi niech rosną i cieszą oko.

Jaki układ się z tego wykluje to się okaże. Jak kupisz większe akwa zawsze będziesz mógł uzupełnić obsadę o dodatkowy gatunek bądź kilka (zależy od litrażu). Dodanie maluchów do dorosłych ryb zazwyczaj nie powoduje problemów (byle nie za małych które mogą być potraktowane jak ekstra pokarm:)).

Opublikowano

Na allegro dostaniesz NLS , wpisz new life spectrum !

Jak postawisz 240l to możesz myśleć o trzecim gatunku lub, dać większe układy maingano i saulosi. Jak będziesz redukował to śmiało dawaj 1+4, a przy saulosi to i 1+5(ryby są to małe, a żółtego nigdy za wiele).

Opublikowano

Ok zatem na początek po 5-6 malych saulosi oraz maingano a potem albo cos dobiorę (mam nadzieję) albo redukcja na 1+3 i niech pływaja w zgodzie. Myślę że jak bedą od małego to może się nie pogryzą jak dorosną.

Poradzicie gdzie nabyć pokarm NLS ?

Najlepiej net, ale też może być okolica W-wy. Byłem dzisiaj w Discusie ale nie mają bo pytamłem z ciekawości.

Pozdrawiam Jacek.

Ok dzięki Stan pisałem jak wrzuciłeś posta.

Jak bedzie gotowe i z obsada to się nie omieszkam pochwalić.

Dzięki raz jeszcze.

Opublikowano

Chłopaki sorki że tak post pod postem ale jak wszedłem na allegro to, troche tego jest.:shock:

Stan polecisz jakis konkretny dla takich maluchów na kondycje i kolor, oraz ewentualnie czym uzupełniać i ile razy w tyg.

-- dołączony post:

Dzięki chłopaki za pomoc. Wyszedłem na lenia, ale naprawde szukałem. Z tym że Wy wiecie gdzie szukać a ja jeszcze nie.

Jeszcze raz dzieki.