Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, jak długa przerwa w dostawie prądu jest niebezpieczna dla biologii w filtrze, może macie jakieś doświadczenia w tym względzie.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

..u mnie najdłużej bez prądu ryby były sześć godzin. ( nie działał żaden filtr). Ale pewnie to zależy i od wielkości baniaka i od ilości ryb ( wielkości też) w danym momencie. Parametrów nie badałem bo po załączeniu filtrów ryby zachowywały się normalnie.

Opublikowano

mieszkam na wsi i coś ostatnio najczęściej w nocy na dwie trzy godziny wylaczaja mi prąd, dlatego moje obawy o biologię

Wysłane z telefonu

Opublikowano

W przypadku braku prądu zanim uruchomi się filtr po dłuższej przerwie najlepiej wypłukać go z martwych bakterii, na przykład dając wylot do wiadra i pozbywając się kilku litrów wody. To normalna procedura po przeprowadzce. I kilku godzinne odłączenie filtra to nie problem tylko ważne jest to wypłukanie. W przypadku godzinnej awarii takiego zabiegu robić nie trzeba. Także jak widzisz można nawet kilka godzin nie mieć dostępu do energii i biologia przetrwa i najwyżej tylko trochę się zachwieje. Lecz jak jesteś w domu to warto odłączyć kubeł i po odzyskaniu energii zwyczajnie zlać pierwsze litry do wiadra a nie do akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeśli są to częste awarie i jak piszesz w nocy to:

Koniecznie prefiltr z gęstej gąbki na wlocie.

Czyszczenie kubła raz na 2 miesiące.

Kilkugodzinny brak prądu bakterii nie zabije ale procesy gnilne w środowisku beztlenowym to nic dobrego, dlatego biolog powinien być w miarę czysty aby nie miało co gnić ;).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za rzeczową odpowiedź, biologa mam raczej czystego, za biologa robi kabelek z wyjęte wirnikiem,mechanik to dwa korpusy ze sznurkiem na bypassie wszystko napędza nj4500, prefiltr mi raczej nie potrzebny

Wysłane z telefonu