Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się Was poradzić w pewnej sprawie. Otóż mam wątpliwości, a raczej wydaje mi się że pomysł nie jest zły i nic złego się nie stanie, ale jako że mam ograniczone zaufanie do siebie w tematyce w której nie jestem ekspertem to zwrócę się do Was. Sprawa wygląda następująco. W najbliższym czasie czeka mnie przeprowadzka i chciałbym ryby transportować w wiadrach z wodą zamiast w workach. Uważam że przebywanie w takim wiadrze do pełna wypełnionym wodą nie zaszkodzi rybom. Spędziły by w nich około 2 godzin z przykryciem i kolejne dwie godziny już w odkrytym wiadrze. Tydzień wcześniej dodałbym dodatkowe napowietrzanie dla poprawy jakości wody. Ryby mają plus minus 6 cm. Wpakowałbym po 5 ryb do 18 litrowych wiaderek szczelnie zakrytych i zaniósł do samochodu. Transport samochodem w postaci trzęsienia wodą trwałby maksimum godzinę. Później i wcześniej tylko leżakowanie. Czy mogę być spokojny?

Opublikowano

Nie byłbym przekonany do takiego rozwiązania. Worki chyba jednak byłyby bezpieczniejsze, tym bardziej że ryby są małe. W takim wiadrze woda będzie chlupać, a to może stresować ryby. Może też się woda z tego wylać. Ja rekomenduję worki.

Opublikowano

Wydaje mi się, że w takim wiaderku będą miały dużo lepiej niż w małym worku, w którym woda też się przecież porusza podczas transportu, ale specem od przenosin nie jestem ;)

Opublikowano
Nie byłbym przekonany do takiego rozwiązania. Worki chyba jednak byłyby bezpieczniejsze, tym bardziej że ryby są małe. W takim wiadrze woda będzie chlupać, a to może stresować ryby. Może też się woda z tego wylać. Ja rekomenduję worki.

Napisałem że wiadra zalane będą do pełna i szczelnie zakryte. :-) o możliwość wylania wody to nie ma co się martwić bo na wiele sposobów można zabezpieczyć pokrywę przez otwarciem. Takie drobnostki od razu możemy pominąć bo oto już na pewno zadbam. :-)

Opublikowano
Ja bym się nie obawiał, tylko nie przesadzaj ze szczelnością tego przykrycia w aucie. Moje Aceiki w wiadrze zajechały pod Augustów ile to godzin nie wiem, na pewno sporo ^^

Nie będę na pewno zgrzewał na ciepło :-) natomiast strzeliłbym na krawędź wiadra taśmę izolacyjną aby pokrywka która ma się zakleszczyć razem z wiadrem wchodziła jeszcze ciaśniej.

Opublikowano

Pakuj w te wiadra i heja , nic nie bój ! Ja przewoziłem w 15litowym wiadrze wody, a w nim było nie więcej jak 1/3 wody ryby z Wrocławia od Meszka( 2-du godzinna podróż). Było w wiadrze 7 aceików ( około 6cm) frejek 10cm.

A sters ,hmmm co bys nie robił to będą zestresowane. No chyba że z boku będzie siedziała żonka i po brzuszkach będzie je głaskała ;-).

• Dziękuję 1
Opublikowano

No toście mnie chłopaki w takim razie uspokoili i wiem, że śmiało mogę działać :) W takim razie nic mi nie pozostaje jak tylko zaczekać do następnego poniedziałku i przenosić to ustrojstwo :) Przy okazji przykleję, lepiej elementy tła do PCV, bo niektóre odpadły :-/ Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. :)