Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie moge sie zgodzic z Cezarem. Jesli ktos juz decydyje sie na uzywanie UV (i nie mam tu na mysli tego groteskowego filtra z dresiarska dioda, tylko lampy UV-C o odpowiedniej mocy, a nie 5W na 500l) to uwazam, ze taka lampa powinna chodzic 24h na dobe jak filtr bio. Juz na forum pisalem skad to moje zdanie...

Opublikowano

co jest o tyle dziwne ze w te same zbiorniki patrzylismy przez dluzszy czas :)))/Widac kazdy z nas wysnul odrebne wnioski. A tak powaznie - lampa w zbiorniku, ktory WYMAGA lampy, oczywiscie musi pracowac 24 ha na d.

pozdro snochu :)

Opublikowano

Nigdy nie stosowałem lampy UV bo nie miałem takiej potrzeby, raz otarł się o to mój zdesperowany kolega ale użył jakiegoś glon killera i ma spokój a walczył z wodą barwy kiwi. Nigdy też nie zastosowałbym chemii bo kiedyś zbierałem po niej "kąsacze" ale pysie kolegi przyjęły to bezobjawowo. Gdybym miał jednak wybierać to do walki z zakwitem wolałbym mieć UV-ke. Jednak jej praca ciągła wydaje mi się niepotrzebna zbyt mocno ingeruje w równowagę biologiczną zbiornika. Kasz dopowiedz jaki zbiornik WYMAGA lampy ?