Lenek Opublikowano 12 Września 2007 #1 Opublikowano 12 Września 2007 Jaka jest wkońcu prawidłowa nazwa Pseudotropheus msobo magunga, czy Maylandia msobo magunga ? A może to dwa osobne gatunki ? Acha i sory za off Topic, ale ma ktoś zdj. samicy Labidochromis sp. mbamba ?
woytek Opublikowano 12 Września 2007 #2 Opublikowano 12 Września 2007 Sam ostatnio pytałem - już wiem - to drugie, zgodnie z obecnie obowiązującą klasyfikacją. Pozdrawiam
yaro Opublikowano 12 Września 2007 #3 Opublikowano 12 Września 2007 większość Maylandii wyodrębniono z pseudotropheusów
mars Opublikowano 12 Września 2007 #4 Opublikowano 12 Września 2007 Lenek tak jak woytek napisał - niedawno o tym było a tak w skrócie systematyka sie zmienia i podlega ewolucji i np bo dokładniejszych badaniach z jednj grupy wyodrębnia sie następna itd a nazwy czesto pozostają w użyciu i stare i nowe. Nie ma czegoś takiego jak miedzynarodowy spis nazw który wszystkich obowiązuje - cośmieszniejsze to np jeden badacz na podstawie soich badań przesunie jakiś gatunek z jednej grupy do drugiej ale inny badacz sie z tym nie zgadza i kazdy z nich nazywa ta rybe po swojemu. Co do opisanego przez Ciebie gatunku to cały czas u Koningsa jest to np Metriaclima sp. "msobo magunga" a np u Spreinata cała Koningsow grupa Metriaclima nazywa się Maylandia ale jest z niej wyodrebnionych pare gatunków a własciwie poprzesuwanych do innych grup i tak u Spreinata "msobo magunga" jest Pseudotropheusem choć cały czas piszemy o tej samej rybie.
sysgone Opublikowano 12 Września 2007 #5 Opublikowano 12 Września 2007 Acha i sory za off Topic, ale ma ktoś zdj. samicy Labidochromis sp. mbamba ? nie zakladalem Ci bana na http://galeria.klub-malawi.pl
harisimi Opublikowano 12 Września 2007 #6 Opublikowano 12 Września 2007 Samica Labidochromis sp mbamba jest w galerii przed chwilą ją wstawiłem specjalnie dla ciebie . Sorrki za jakosć zdjecia ale tak sie skupiłem na łapaniu samca że nie złapałem dobrej foty samicy. Pozdrawiam.
Lenek Opublikowano 12 Września 2007 Autor #7 Opublikowano 12 Września 2007 Dzięki za fotke Szukałem zastępstwa dla msobo , ale jednak samiczka nie przekonała mnie. Msobo zostaje Myślałem też nad zastępstwem dla afry cobwe, ale nie wiem czy znajde piękniejszą rybę. Może Wy mi polecicie jakiś ładniejszy gatunek, o ubarwieniu samcy afry, a samiczek innym (byle nie żółtym)
kaszub Opublikowano 12 Września 2007 #8 Opublikowano 12 Września 2007 a mozna wiedziec, co zmusza Cie do tych poszukiwan? mam na mysli "zastepstwa"...?
mars Opublikowano 13 Września 2007 #9 Opublikowano 13 Września 2007 a mozna wiedziec, co zmusza Cie do tych poszukiwan? mam na mysli "zastepstwa"...? jak to co pewnie się mu znudziły albo nie ma tak widowiskowych walk jak by chciał
Lenek Opublikowano 13 Września 2007 Autor #10 Opublikowano 13 Września 2007 Szukam jakiejś ładniejszej, ale chyba nie znajde.
Rekomendowane odpowiedzi