Dario1906 Opublikowano 10 Listopada 2014 #1 Opublikowano 10 Listopada 2014 Witam chciałem prosić o pomoc w doborze korpusu do purolite A520 w akwarium 160 l. Myślałem o korpusie narurowym 5 + obudowa do zasypania złożem czy to nie będzie za mały korpus?? jaka ilość purolite A520 musi być na taką ilosc wody??? z Góry dzięki pozdro!!
deccorativo Opublikowano 10 Listopada 2014 #2 Opublikowano 10 Listopada 2014 Witam chciałem prosić o pomoc w doborze korpusu do purolite A520 w akwarium 160 l. Myślałem o korpusie narurowym 5 + obudowa do zasypania złożem czy to nie będzie za mały korpus?? jaka ilość purolite A520 musi być na taką ilosc wody??? z Góry dzięki pozdro!! Ponieważ cena Purolite A520E nie jest żadnym ogranicznikiem wielkości złoża - bo tanizna , więc większe to tylko rzadsze regeneracje ( oczywiście bez gigantomanii), to przyjmuje się do wszystkich baniaków od 112l do 1000l złoże 1 litr bo takie sprzedają i kosztuje to 38 zł. Pojemność baniaka nie jest wyznacznikiem złoża a obsada i jej wielkość czyli produkcja amoniaku. Drugim wyznacznikiem powinna być zasada by 1/2 czy 3/4 złoża nie leżało w szafce lecz cały zakupiony 1 litr - pracował w baniaku. Masz więc odpowiedz jak duże złoże. Teraz poszukaj takiego korpusu i takiego rozwiązania by ten 1 litr wszedł a była 100% pewność że nie zalejesz chałupy i dasz regulowany, mierzalny przepływ od 5-20l/h. pamiętając także o regeneracji solanką i dwu płukaniach wodą.
Dario1906 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 10 Listopada 2014 Chciałem to zamontowac przy filtrze midikani 800
Rekomendowane odpowiedzi