Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze, oto moja mała fotorelacja jak zrobiłem sobie światełko do akwarium. 8-) Może komuś się przyda ;)

Na początku chciałbym wspomnieć, że projekt bazuje na projekcie kolegi deccorativo, konkretnie na tym:

Natomiast sterownik wybrałem dzięki koledze spiochu i jego wątkowi:

Oczywiście podziękowania dla deccorativo i spiochu za szczegółowe opisanie tematów :grin:

Co do samej pracy i zmiany światełka na w ogóle, zmusiła mnie awaria startera elektronicznego do moich dwóch świetlówek. Używałem ich przez 8 lat - także swoje się naświeciły :cool: , jeszcze w poprzednim akwarium na starym mieszkaniu. Muszę też wspomnieć, że byłem naprawdę zagorzałum fanem tego oświetlenia - 2x 80W Aquamedic Reef Withe - po wielu próbach stwierdziłem, że naprawdę mi odpowiada. :D

Nie mniej jednak, żedko umiem "usiedzieć na miejscu" więc w związku z awarią, pomyślałem: "czas na zmiany, pora wkroczyć w XXI wiek" :mrgreen:

Jak pomyślałem tak zrobiłem, na początek szybkie zakupy:

- 8 sztuk LED RGB 10W (jedna jest w zapasie): 18x8 PLN + przesyłak

http://allegro.pl/show_item.php?item=4766400614

- Sterownik TC420: 140 PLN + przesyłka

Kontroler LED programowalny czasowo 20A 5 kanałów (4768398753) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img08.allegroimg.pl/photos/400x300/47/68/39/87/4768398753@@AMEPARAM@@08@@AMEPARAM@@47/68/39/87@@AMEPARAM@@4768398753

- Ceownik aluminiowy 180x3 cm: czteropak Żubra w zaprzyjaźnionej firmie ;)

- Szalka petriego: 4 klp (dwa szkiełka w kpl): 4 x 7PLN

Szalka Petriego 100/20 Katowice Szybka Wysyłka (4764679633) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/47/64/67/96/4764679633@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@47/64/67/96@@AMEPARAM@@4764679633

- oraz reszta typu silikon szklarski, śrubki i inne pierdoły, z których większość miałem.

No to jedziemy:

Narzędzia i materiały

5vHbEq.jpg

idFkBi.jpg

W trakcie pracy

HdY5aV.jpg

reioMU.jpg

7Srbvr.jpg

FRmm28.jpg

n0OZ4F.jpg

XSF3Ji.jpg

lwMpSi.jpg

fXjUZy.jpg

Pierwsza próba

Listwa LED - YouTube

Montaż i programowanie

wCaLwd.jpg

TKLnBK.jpg

xflDtn.jpg

6LvArz.jpg

WF1tJI.jpg

062XXX.jpg

mvseCS.jpg

CvrsIf.jpg

No i na koniec obiecany filmik z efektu końcowego. Przepraszam za słabą jakość, ale niestety kamera w moim telefonie nie wyrabia z tym światłem i jego częstą zmianą - innej nie mam.

Proszę włączyć napisy (CC) oraz najlepiej przełączyć od razu w jakość HD 1080p - wtedy jeszcze jako tako coś widać.

Na filmie napisy pokazują parametry poszczególnych składowych w danej chwili w zakresie od 0 do 100% dla każdego z kanałów.

Ryby trochę ospałe, bo wybudzone w środku nocy na niespodziewaną dyskotekę :)

RGB LED - YouTube

Podsumowując: :D

Czas operacyjny: 2 wieczory

Koszt: ok 400 PLN

Wrażenia ogólne: bardzo, bardzo dobre

Poziom skomplikowania: łatwe

Polecam każdemu, kto zastanawia się nad zmianą światła!

• Dziękuję 3