Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Całkowicie od zera zaczynam akwarium, powiem szczerze nie wiem co dodać do akwarium jakich bakteri poczytałam o cyklu azotowym miałam roślinne ale powiem nie pamiętam wiem że czekałam 4 tygodnie za nim wpuściłam ryby i chyba wlewałam serę tylko na początku startu miałam dużo roślin a w malawi będę mieć raptem 3 - 4 nurzańca aniubasa wiem o pomiarach średnio w roślinnym robiłam na początku co 2 dni,

Odczyt wody w kranie studnia

ph 6

kh 3-4

no3=0

do akwarium daję wapienie i piasek koralowy na podniesienie ph i ustabilizowanie jak to zrobię to zalewam i co dalej?

Opublikowano

Musisz podnieść ph, o dojrzewaniu zbiornika jest spora na forum. Możesz wpuścić ryby wcześniej ale będzie to dla nich niezbyt przyjemne. Pierwszy cykl 7-14 dni, drugi cykl 10-21 dni, równowaga biologiczna 40-45 dni, podaje optymalnie dla ph7,5-8 i po takim czasie możesz spokojnie zarybiać. Wcześniejsze wpuszczenie ryb to kłopot i zawsze ten błąd popełniają nowi akwaryści a po co robić sobie pod górkę. Osobiście przy starcie zbiornika używałem zawsze wody ze starego zbiornika, miałem taką możliwość. Problemy powstają w większości na początku rzadziej w ustabilizowanym zbiorniku.

pozdrawiam