Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem w trakcie zmiany obsady. I tu pytanie, a raczej ich kilka. Na początek trochę o baniaku ;] 150*50*50 penplax cascade 1500 i ph802 więc filtracja znośna. Wymienione też będą dekoracja, a w szczególności tło z łupka które nie przetrwało próby czasu i łupek się poodklejał. Co ja bym tam chciał pomysły są 2:

1. Pozostawiamy mbune napewno zostają l. zebroides stado ok 12 dorosłych ryb, afry cobwe, ps. willimas jeżeli dostanę jeszcze gdzieś te ryby bo mi się stadko przetrzewiło co do tego myślałem nad politem ale jest już williams

2. Wpuszczamy drapieżnika ale baniak zamały ;/ nie znam tej części jeziora więc może potraficie cosik polecić??

I temat kiedyś ostro wałkowany łączenie mbuny i utaki ;] zebroidesy z aulonkami jak to się ma w teorii

Za wszelkie odp dziękuję a i nowe pomysły mile widziane.

Opublikowano

IMHO drapieżnik z prawdziwego zdarzenia odpada, baniak jest jednak stanowczo za mały. Można by jedynie pomyśleć w nim o fryeri z jakąś nie mbuną. Jak dla mnie mbunowa obsada z 3 gatunkami już by wystarczyła jeśli jednak chcesz uczcić zmianę zbiornika dodatkowymi rybkami to do ekipy którą masz dorzuć coś stosunkowo łagodnego i wszystkożernego lub mięsożernego może jakąś maylandia lub melanochromis.

Obecnie posiadana mbuna bardzo prawdopodobnie zniszczyła by Ci młode Aulonki. Pozostawiając tylko zebroidesy które są jak domniemam dorosłe również ryzykujesz choć ryzyko zmniejszasz. Zebroidesy i jakieś żółte aulony wyglądałyby na pewno fenomenalnie pozostaje pytanie kim jest ten zebroides i jak zniesie dietę mięsną. Ad sugerował ze jest roślinożerny ale pewny tego nie był, ty powinieneś wiedzieć więcej bo od kiedy cię znam masz zebroidesy i wiesz czym je karmisz a widzę że mięsożerne towarzystwo im nie przeszkadza. Jednak dorosłe mbuna dla młodych aulonek mogą być ciut szorstkie wiec wybór i ryzyko są Twoje ;).

Opublikowano

kim jest ten zebroides ;]

nie podwazając autorytetu Ad-a z obserwacji w kałuży jaką jest mój baniak stawiałbym bardziej na mięsożerców i wbrew pozorą waleczna rybka. I im teraz zaczynam po targach poszukiwa nowej obsady napewno nie zrezygnuję z williamsów i zebroidesów co do kompletu czas pokaże ;] Wylecą otoczaki są zza ciężkie i za dużo wody wypychają i powstanie nowe tło gotowca pokażemy mam nadzieję, że już na nowy rok ;]

Co do twojej wypowiedzi Hari to młode aulonki napewno by nie wytrzymały z Williamsami są paskudne ;];] ale jakie piękne ehh

czyli obsada mbuna wyjściowe gatunk l zebroidies i ps williams co proponujecie i kto ma młode williamsy ;];]

Opublikowano

W twojej obsadzie brakuje mi melanochromisó osobiście dołożyłbym parallelus-a rybki wyglądały super gdy oglądałem je kiedyś w akwa w sklepie Okaz w 3mieście. Polecam.

Opublikowano

Tego nie chciałem ci proponować bo bywa ciężki w obsłudze ;) a mimo że zebroidesy nie są takie łagodne jak je malują jednak ten klocek może dac sie im we znaki.

Opublikowano

jest decyzja co do obsady baniaczka:

p. williamsi ( uzupełnienie do 2+5)

l zebroides ( pozostaje stadko 2+7 )

c afra cobwe ( wymiana ryb docelowy układ 1+4 )

m chipokae ( nabycie nowych docelowy układ 1+3)

co do wystroju budowa lrzejszego tła, wymiana piachu na nowy i pozostaja otoczaki

Opublikowano

czemu ma się zatłuc ;]

odrazu tak na to patrzysz wczesniej pływały tam red red obok afr williamsow i flavusa ;]

lubie zwierzęta z temperamentem i krzywda sie im nie stanie kwestia dobrania proporcji i kryjówek ;]

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To nie tak, ze nie produkują. Jest problem z wysokimi kosztami importu spoza EU. Z tego powodu dystrybutorzy się wycofali
    • Witam, Kilka dni temu zauważyłem u jednego dorosłego kadango dużego guza przy płetwie piersiowej. Pojawił się prawdopodobnie z dnia na dzień w okresie kiedy akurat w akwarium były dwa tarła i trwały walki, dlatego na początku założyłem, że po prostu oberwał.  Niestety minęło już kilka dni i guz nie maleje. Dodam , że samiec nie wykazuje żadnych zachowań chorej ryby, jest aktywny , je normalnie, nie ociera się . Do tego żadna inna ryba w zbiorniku nie ma na skórze niczego podobnego.  Proszę o radę - czy czekać co się będzie działo dalej czy od razu robić mu kwarantannę ?
    • Dainichi już chyba nie produkują, nawet jakby znalazł go na jakimś magazynie czy coś takiego albo u kogoś prywatnie to i tak już pewnie będzie przeterminowany.
    • Ja kiedyś brałem od malawiana białe callainosy, ale odmianę Ruarwre ,też ładne☺️
    • Wie ktoś  gdzie  można teraz zakupić  te pokarmy dainichi,northfin
    • Mała przerwa świąteczna od internetu 😉 @tom77 Bardzo ładna ta mdoka. Ilu lat dożył?  @pozner   Tak, zdecyduje się na mix, akwarium na tyle duże że spróbuję, a ostatecznie zawsze można wydac/podmienić jakiś gatunek. Jestem zwolennikiem kupowania wszystkiego odrazu. Nie lubię dokładać pojedynczych ryb do funkcjonującego akwarium, chyba że byłaby taka potrzeba to wtedy uruchamiam dodatkowy baniak i tam trzymam przez jakiś czas, zeby zobaczyć czy rybie nic nie dolega. Generalnie z dostępnością gatunków w jednym miejscu jest problem. Wydaje mi się, że czeka mnie wycieczka za Norymbergę... tam przynajmniej jest szansa że kupię wszystko zgodnie z planem co do gatunków i rozmiarów. Postaram się kupić o rozmiar większą non mbune, skądkolwiek wezmę ryby, to zrobię to osobiście, więc będzie można zdecydować i wybrać na miejscu. (Zdarzało mi się już pojechać po 8 cm ryby które miały 5, albo po 30 cm które miały 22 😅)   @Vrzechu Naprawdę nie wiem czy kogoś interesuje opowieść o wakacjach w dżungli 😉 tym bardziej, że woda tam jest ciemna jak herbata i nie mam praktycznie zdjęć takich typowo akwarystycznych pod wodą. Za miesiąc też jadę do dżungli, tym razem Azja, to może ewentualnie jakiś zbiorczy temat gdzie wrzucę jakieś fotki i opowiem jak z mojej perspektywy wygląda biotop orinoco, morichal largo czy jakichś azjatyckich strumieni. Tym razem nastawiam się na clearwater to może uda się zrobić kilka fotek. To jest zrobione telefonem w zwykłym małym strumieniu w Tajlandii... @Tomasz78 Cyrtocara moori to mój pierwszy gracz rezerwowy 😄 gdyby nie udało się dostać mdoki albo na miejscu okaże się, że na tą rybę jest jakaś mega promocja, albo gdyby mdoka jakimś cudem nie dała rady... to wtedy wjeżdża moori. Podoba mi się ta ryba, chyba jej największym minusem jest to, że przypomina mi właśnie mdoke i to taka sytuacja albo/albo. Jak się ogląda takie filmy to można dojść do wniosku, że jedynym prawidłowym tłem dla malawi jest błękitne 🤔😉   Na tą chwilę obsada stanęła na malawi mix. 8 gatunków, jeżeli zmieni się dostępność to może 9. Z opcją redukcji gdyby coś poszło nie tak.  
    • Zadzwoń do malawiana zapytaj czy mają ten gatunek, albo do Luk-Raf.
    • Przeniosłem do właściwego działu.
    • Tak to jest jak człowiek myli ppi z mikronami, używam wkładów szurkowych i stąd ten mój błąd. Oczywiście 10ppi będzie dobrze.
    • Postanowiłem rozłożyć go na częśći pierwsze i ponownie złożyć przy okazji czyszcząc go. I tym razem zrobiłem porządnie tzn. węże pod wpływem wody zrobiły się bardziej giętkie i nadziałem wąż max na króciec i max dokręciłem nakrętką blokującą. Dodatkowo wstawiłem filtr do miski i kupie ten czujnik wilgoci tak jak ktoś mi tu radził. Także teraz będzie ok.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.