Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak rozwiazaliscie przejście z pompy na te rurki? Masz foto ze zbliżenia może? Czy to spasowalo samo z rurką o jakiej średnicy?Taki wylot zapewnia dobry obieg i wszystko zbiera czy też dodatkowy falownik pomaga Ci?

Opublikowano

Ok. Aż tak nie pilne ale dzięki :)

Bez falownika by było za słabo tak?

Dopytuje bo ja tuż tuż w tą samą stronę idę więc rady chętnie przyjmę . Zaintrygowało mnie wylot na środku kasety a nie z góry ...

Opublikowano

Dodatkowe pytania:

Czy gabki są w tych komorach pierwszych i przylegają do kratki bezpośrednio czy to komory smieciowe?

Jaki jest mniej więcej otwór wlotowy na maskownicy ? 6 x 120 ? Więcej otworów warto dodać np dwa rzędy jeden nad drugim?

Klejem Cosmofen kleiliscie ?

Opublikowano

Nie wiemy czy bez falownika by było czy nie bo od początku działa RW15. Szczerze wątpię aby sama pompa dała rady w Malawi. Wylot na środku kasety to moja koncepcja i sprawdza się idealnie. Mamy dwa dodatkowe wyloty wody, które można ustawić w dowolnym kierunku. Od początku powstania kaseciaka miałem taki zamiar ale Heniu mnie lekko zniechęcił. Był to pamiętny kaseciak z korkiem od wina ale kto by to pamiętał. Dziś mogę powiedzieć, że wylot wody pod taflą sprawdza się znakomicie a rozwiązanie z kolankiem to już bajka bo mamy regulację dowolnym kierunku.

Co do gąbek to jest tak: komora śmieciowa, gąbki-poziomo!, komora pompy. Gąbki mają wymiar 25x20 i nie ograniczają przepływu w żaden sposób. Dołożyliśmy nawet dwie gąbki tapicerskie i nadal poziom w komorze pompy pozostaje bez zmian (-1cm).

Osobiście do takiego dużego akwarium polecam kaseciak bo on po prostu tam ginie. Głębokość 80cm gubi wszelkie krawędzie i trzeba się dobrze wpatrzyć aby to zobaczyć.

Opublikowano
Od początku powstania kaseciaka miałem taki zamiar ale Heniu mnie lekko zniechęcił. Był to pamiętny kaseciak z korkiem od wina ale kto by to pamiętał. Dziś mogę powiedzieć, że wylot wody pod taflą sprawdza się znakomicie a rozwiązanie z kolankiem to już bajka bo mamy regulację dowolnym kierunku.

.

By jeszcze kolejny raz przeprosić Sebę że go odwiodłem od wylotu pod wodą i pamiętam ten korek od butelki po winku Sebciu wklejam innym do myślenia coś co właśnie skleciłem do swojego kotnika 54l ale może być także do - 112l - 150l - 200l i wszystkich innych gdzie nie ma wklejonego wzmocnienia wzdłużnego. Czasami warto dać grubsze szkło :D zamiast wzmocnień. Jak skończę budowę i przetestuję to opiszę we właściwym wątku

e8ec1bd3d6d1e225gen.jpg

jak widzicie kaseta 5x21x25 zabiera tylko 2,5 litra z pojemności akwarium i jest częścią tła. Całość będzie zamaskowana przyklejonym tłem EBI ( nie jest ładne) oraz zawieszona jest kilka cm nad piaskiem, więc powstanie duża grota dla ryb, a całe dno do dyspozycji ryb.

Pompą jest tu falownik jvp110 - 2000l/h i mocy 2,5W i napędza całą filtrację mech/bio/ NO3/PO4/klarowanie wody + skimmer. Tu będzie pod pompą 100ml Matrixa+ 250ml TMBT+50ml węgla.

Oczami wyobrażni widzę baniak 2000l z kasetą na jvp202 - za 45zł a deklarowane 12000l/h tylko 24W i dwa piękne kierunkowe wyloty jak w tym temacie zrobił Seba. Oczywiście trzeba popracować nad amortyzacją by nie hałasował jak taki sam przypięty do szyby.:D no i faktyczne wypływy nie będą tak duże jak deklaruje producent ale na pewno całą wodę w baniaku nie żle rozkręcą.

Opublikowano

oczami wyobraźni widzę wyjmowanie gąbki z 2k litrów baniaka i czyszczenie jej...świetny patent pamiętam to z lat 90 trauma do dziś...

• Dziękuję 2