Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jedną rybkę, młodziutką, której płetwa grzbietowa dziwnie zaczyna się nie na środku a po lewej stronie grzbietu. Czy to zdarza się? Co z nią zrobić? Odesłać się nie opłaca, wziąć pewnie nikt nie będzie chciał a zabić jakiś tak ciężko. Myślicie, że ta wada może w przyszłości wyjść w kolejnym pokoleniu gdyby się rozmnożyła i narybek przetrwał?

Dodam, że rybka F1 kupowana w b. znanej hodowli.

afc0f6dd899a38add15747758dad99a3.jpg

8c93a24c2fb435264807671b8a082a49.jpg

EDIT. Podmieniłem zdjęcia bo jednak udało się zrobić aparatem. Mam nadzieję, że je widać.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Z tego co piszesz to jest jakaś deformacja, takie rzeczy się zdarzają. Powodem może być chów wsobny, słabe odżywianie samicy (np.: tylko suchym pokarmem) lub niewłaściwe warunki w akwarium. Takie coś powstaje już przy rozwoju ikry.

Opublikowano
Z tego co piszesz to jest jakaś deformacja, takie rzeczy się zdarzają. Powodem może być chów wsobny, słabe odżywianie samicy (np.: tylko suchym pokarmem) lub niewłaściwe warunki w akwarium. Takie coś powstaje już przy rozwoju ikry.

Kolego Piotriola myślę, że wyciągnąłeś troszkę pochopne wnioski z tym karmieniem i i niewłaściwymi warunkami. Co ma pienik do wiatraka. Żywienie tylko suchym pokarmem. Większość tak karmi bo się boi mrożonek i nie ma takich przypadków. A warunki w zbiorniku co mają co mają do twego jaki płód jest. Sam dobrze wiesz, że w nie ktorych zbiornikach warunki wołają o pomstę do nieba i jest ok.

Myślę, że jest to zrządzenie losu, przypadek. Nieszczęśliwy traf.

Może i masz rację, że to chów wsobny. Ale szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z aż tak dużymi zmianami genetycznymi.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę hodowlę, jestem pewien na 99,99%, że to jest F1. Szkoda, że nie została wyłapana przy odławianiu, ale też zdaję sobie sprawę, że nikt tych rybek przy pakowaniu nie ogląda z każdej strony :)

Najbardziej ciekawi mnie czy Waszym zdaniem ta deformacja może zaszkodzić przyszłemu potomstwu. Generalnie narybku chować nie chcę ale zawsze może się zdażyć, że jakaś przeżyje...

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Hodowcy prowadzą chów selektywny aby przekazywać najlepsze cechy i dlatego eliminują takie przypadki. Podobnie jest przy okazach z rodowodem certyfikat otrzymują tylko pierwsze okazy aby zachować dobrą linię. Trudno powiedzieć czy z tej ryby otrzymasz dobre potomstwo ja osobiście nie próbował bym.

Mało prowadzono badań odnośnie podstaw dziedziczenia jednak są znane informacje z których wynika że przy znacznych różnicach w składzie wody uzyskiwano całkowicie inny kolor potomstwa. Na tym forum była prowadzona dyskusja na temat wpływu Ph na ilość urodzonych samców i samic, tam kolega znajdzie odpowiedź na pytanie ,,co ma piernik do wiatraka"

Przy żywieniu suchym pokarmem miałem na myśli (żywienie monotonne jednym rodzajem karmy).

pozdrawiam ;)