Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Startuję pierwszy raz z Malawi. Do akwarium 200 l dokupiłem tytułowego mechanika. Po złożeniu uruchomiłem go - pracował cichutko.

Jako, że w biologu powoli robią się bakterie, więc wyłączyłem Szuta na 2 dni. Po tym czasie przestawiłem filtr w nowe miejsce i włączam go. A tu niespodzianka - burczy, że w nocy nie da się zasnąć. Rozkładałem z 5 razy i nic. Odwracałem do góry nogami, by odpowietrzyć i też nic. Z bliska słychać pracę wirnika, ale największy hałas powoduje praca silnika - burczenie już słychać przed wejściem do pokoju :(

Czy miał już ktoś kłopot z głośnym Szutem 750 ? Może rozwiązał to jakoś ?

Myślałem, że dotrze się, ale już 6 dni pracuje (bez nocy) i nadal głośno.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podzwoniłem i poinformowali, że tylko wysyłka filtra wchodzi w grę (mówili, że naprawa/wysyłka nowego zajmuje max 2-3 dni). Wysłałem więc (oczywiście na swój koszt) 24 października do serwisu i do tej pory nie dostałem filtra, ani żadnej informacji.

Poczekam jeszcze kilka dni i dam znać jak zakończy się sprawa, ale cierpliwość powoli kończy się :(

Opublikowano

Dziś przyszedł podobno 'nowy' filtr. No i niestety rozczarowanie. Wirnik posmarowany, to już go tak nie słychać. W odległości 4 m od akwarium słychać pracę silnika. Czy u was też słychać z takiej odległości Aquaszuta ?

P.S. W porównaniu do eheima 2228 (zewnętrzny, zamknięty w szafce), to Aquaszut wydaje podobne dźwięki, a nawet nieco wyższe. Albo mam trefny egzemplarz, albo myślałem, że dosłownie jest bezgłośny, a przynajmniej niesłyszalny z odległości kilku metrów.