Skocz do zawartości

Labidochromis perlmutt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pełną dorosłość osiągają, jak osiągną swój wiek. ;-) Perlimutt to waleczna ryba. Samice rozpoznaje sie, jak juz w gębie noszą młode. Czesciej widoczne maja poprzeczne czarne pasy (popielate, jak chca uniknąć wzroku samca). Dominujący samiec do wyłapania jest jak sie stroszy. Ma płetwy z charakterystycznym, pięknym seledynowo-złotym wzorem. Samiec zdominowany moze wygladac jak samica (to forma jego obrony przed wojowniczym samcem alfa). W moim przypadku alfa ubił konkurencje. Po prostu znalazłem samca sztywnego pod kamieniem i wczesniej obserwowałem jak walczyły o rewir. Mój samiec dominujący po prostu szybko rósł i w ciagu kilku miesiecy podporządkował sobie harem. Pomimo faktu, ze nie odmawiam młodych widze, ze dwa oseski jakos przeżyły. Samiczki maja charakterystyczne poprzeczne pasy, ciemniejsze i bardzo widoczne. Wlasnie patrze, ze jedna znowu ma mordkę pełną narybku. Mam jurnego samca. Ale konkurencje wytłukł wiec co ma sobie żałować? :)

Opublikowano
Samiczki maja charakterystyczne poprzeczne pasy, ciemniejsze i bardzo widoczne.

Chyba nie bardzo rozumiem - czy na pewno poprzeczne i bardzo widoczne? Jeżeli bardzo widoczne to czemu mamy taki problem z odróżnieniem płci w tym gatunku. Nie neguję a chcę tylko wyjaśnić.

Opublikowano
Pełną dorosłość osiągają, jak osiągną swój wiek. ;-)

Tyle też wiem :D chodziło o lata mniej więcej :)

... może też poczekam aż wykosi mi rywali hehe

Chyba nie bardzo rozumiem - czy na pewno poprzeczne i bardzo widoczne? Jeżeli bardzo widoczne to czemu mamy taki problem z odróżnieniem płci w tym gatunku. Nie neguję a chcę tylko wyjaśnić.

czytaj uważnie :) samce zdominowane są bardzo podobne do samic , a nawet takie same dlatego taki problem.I na pewno poprzeczne pasy mają perlmutt'y :)

[300] Malawi

Opublikowano

To nie jest liczone w latach ale miesiącach. Ale powiem szczerze, ja kupiłem już perlimutty spore, więc jak samice osiągną jakieś 5 cm długości, to już są gotowe do tarła.

HUBN - tak poprzeczne - od góry do dołu :) Jak inkubują, mają ciemnopopielate. Ale tak naprawdę pasy nie są cechą identyfikującą płeć. Tak naprawdę zabarwienie płetw piersowych i odbytowej wg. mnie jest charakterystyczne. Samiczki mają płetwy piersiowe krótsze i jaśniejsze. Ponieważ perlimutty i yellowy mają wiele wspólnego - moga się nawet krzyżować, ja bym zwracał na to uwagę. Samiczki mają jaśniejsze płętwy i ciemna pręga na obu płetwach jest zdecydowanie cieńsza niż u samca. U samca na płetwie odbytowej pasek czerni jest bardzo szeroki (u mojego ma prawie 4 milimetry i jest wyraźny. U samiczki jest tylko ciemna pręga z jasną obwódką. Pasy pojawiają się u perlimuttów niezależnie od płci. U samic inkubujących są wyraźne. Samiec dominujący jest perłowy, ale można zauważyć i u niego lekki zarys pasów. To tak z mojej strony chyba wszystko... :-)

Opublikowano
Jak inkubują, mają ciemnopopielate.

...nie do końca się zgodzę. U mnie samiczka co inkubuje jedna z tych trzech małych o której mówiłem w tym wątku ma właśnie czarne pasy , jak i druga z tych małych rybek a trzecia ma opisane przez Ciebie ciemno popielate. I wszystkie mają po jednej atrapie na to też warto zwrócić uwagę.

[300] Malawi

Opublikowano
HUBN - tak poprzeczne - od góry do dołu

Czterdzieści lat przeżyłem i zawsze myślałem, że od góry do dołu to pionowe. Całe życie człowiek się uczy :).

Zgadzam się, że pasy mają zarówno samce i samice - to oczywiste i bardzo widoczne. Nawet samiec dominujący ma wyraźne pasy. Ale według mnie po pasach to niestety płci nie rozróżnimy, oczywiście za wyłączeniem samca dominującego.

Jednocześnie obserwuję swoje 7cm perlmutt-y i każda z nich ma tylko jedną atrapę.

Swoją drogą czy ktoś wie czy możliwe jest aby wśród samych samic jedna zachowywała się jak dominujący samiec - chodzi głównie o perłowy jasny kolor?

Opublikowano
Czterdzieści lat przeżyłem i zawsze myślałem, że od góry do dołu to pionowe. Całe życie człowiek się uczy :).

Zestaw jest taki: poprzeczne/podłużne lub pionowe/poziome :-) tak mnie ojce uczyli ;-)

Jednocześnie obserwuję swoje 7cm perlmutt-y i każda z nich ma tylko jedną atrapę.

Muszę na to zerknąć w domu podglądając ;-) Ale jestem niemal pewny, że kwestia atrap nie jest dominującą w sprawie określenia płci. Stawiam na kolor płetw w szczególności. Perlmutt w zależności od pozycji i "siły

w hierarchii naprawdę może zaskoczyć.

Swoją drogą czy ktoś wie czy możliwe jest aby wśród samych samic jedna zachowywała się jak dominujący samiec - chodzi głównie o perłowy jasny kolor?

Powiem szczerze, że ja się nad tym też zastanawiałem. Czasami widziałem, jak jedna samica zmieniała barwy i wyglądała jak dominujący samiec. Stąd właśnie obserwując ryby zauwazyłem różnice w kolorze płetw. I na to stawiam. Samice mają mniejsze paski czerni w na krawędzi płetw brzuszno-piersiowych i odbytowych i moim zdaniem są one krótsze i zdecydowanie jaśniejsze od samca.