Skocz do zawartości

Labidochromis perlmutt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do Kolegów, którzy mają doświadczenie z labidochromis perlmutt.

Z 7 sztuk 7-8cm trzy zajęły rewiry. Raczej pilnują swoich rewirów i przeganiają inne perlmutt-y. Dwa z nich to samce - są zdecydowanie jaśniejsze od reszty - momentami prawie nie widać pasów. Te trzy ryby raczej ze sobą nie walczą.

Udało mi się odłowić przypadkiem właśnie te dwa wg mnie samce. Po około 15 minutach w zbiorniku pojaśniała następna ryba i zajęła jeden z rewirów odłowionych dwóch samców. Ten trzeci pozostał przy swoim.

Pytanie moje jest takie: czy samice perlmutt-a również mogą zajmować rewiry - czy raczej robią to tylko samce? Czy mogę z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że wśród pozostałej w zbiorniku piątki jest samiec?

Czytałem gdzieś, że samice perlmutt-a są wrednawe w stosunku do siebie i też lubią się pogonić. U mnie również delikatnie przeganiały się wszystkie. Lecz podkreślam, że tylko trzy pilnowały rewiru.

Opublikowano

Zdominowanego młodego samca bardzo trudno odróżnić od samicy, osobiście wstrzymałbym się z odławianiem do momentu ostrych walk (samce walczą naprawdę ostro i są nieustępliwe).

Opublikowano

Ostrych walk u mnie nie ma. Ale czy samice mogą przyjmować jasne barwy i zajmować rewiry?

Wydaje mi się, że mam co najmniej trzy samce. Ale nie mam doświadczenia z tym gatunkiem więc nie chciałbym pozostać z samymi samicami. Ot dylemat ...

Opublikowano

U mnie perlmutty są najniżej w hierarchii baniaka (najmniejsze) więc samice nie mają szans na zajęcie rewiru. Z moich obserwacji wynika że nie jest to gatunek stricte terytorialny więc raczej w miarę rozwoju sytuacji pozostałe twoje gatunki i tak przejmą pałeczkę. Moja rada, czekać.

Opublikowano

Masz rację - mimo, iż u mnie jest to największy na obecną chwilę gatunek to też nie jest to takie przywiązanie do rewiru jak u innych terytorialnych ryb.

Opublikowano

Przepraszam za post pod postem ale robię to rozmyślnie.

Wczoraj 6szt moich perlmutt-ów toczyło nieustanne boje. Nic nikomu się nie stało ale od wieczora 2 szt nie pobierają pokarmu, trzymają się blisko swoich jam, nie wyglądają na zagonione a raczej na takie, które noszą ikrę. Dziwi mnie tylko to, że jedna z nich to był samiec jak dla mnie na 100% - szef zbiornika. Popatrzcie na zdjęcia - to samiec czy samica?. To wole pod pyskiem to ikra? Nie mam zamiaru ich rozmnażać - pytam z ciekawości :D .

post-12352-14695718877144_thumb.jpg

post-12352-14695718877552_thumb.jpg

post-12352-14695718877918_thumb.jpg

post-12352-14695718878383_thumb.jpg

Opublikowano

W takim bądź razie postanowiłem nie ingerować w tę szóstkę - niech się same ustawiają. Chyba nie będę w stanie na 100% stwierdzić które to samce a które samice. Wychodzi na to, że u tego gatunku to samice są bardziej charakterne. Chyba, że mam tylko 1 samca a samice się przestawiają :D .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zdominowanego młodego samca bardzo trudno odróżnić od samicy, osobiście wstrzymałbym się z odławianiem do momentu ostrych walk (samce walczą naprawdę ostro i są nieustępliwe).

Podepnę się pod temat bo sam mam 7 sztuk i chciałbym już wiedzieć która jest która. Z tych 7 3 są znacznie mniejsze od pozostałych 4 i te małe (3) mają po jednej atrapie jajowej z czego jedna inkubuje co może być wskazówką że te 3 małe to samiczki. Pozostałe 4 są większe z czego jeden samiec dominujący tak myślę, wybarwiony ładnie na kolor perłowy żółta płetwa i ma około 4 atrap. Drugi z tych 4 większych ma 5 atrap i zmienia barwę czasem pasy czasem kolor typowego samca więc mam 90% że te dwa to samce ???:confused: A pozostałe dwie to jest nie wiadoma bo ... Mają pasy na ciele mają po 2 atrapy jajowe ( wyczytałem na gdzieś w necie że hodowcy niektórzy zauważyli że samice mają od 1-2 atrap jajowych , a samce więcej i po tym głównie je rozpoznają ) nie inkubowały jeszcze ale też nie dochodzi do żadnych ostrych walk pomiędzy nimi.

[300] Malawi