Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie dam rady wyżej, kamienie mają max 30 cm.

Obawiam się stawiać kamienie na sztorc na innych kamieniach, bo lekkie nie są, a w przypadku ewentualnej przewrotki 400 litrów na dywanie mnie nie bawi.

Opublikowano

Nie ma sensu ryzykować z tym wyżej :) no chyba,że posklejać-osobiście odradzam.Postaraj się z przodu poukładać mniejsze(lub trochę przysyp podłożem) kawałki, z tyłu po bokach większe (ale nie symetrycznie)i ewentualnie na środek(przy tylnej szybie) coś pomiędzy bokami i przodem(wielkość).

Opublikowano

...i tak będziesz jeszcze się bawił kamieniami w momencie jak będziesz miał ryby a będziesz chciał mieć dobrą cyrkulację:) Odchody Ci podpowiedzą jak ustawić i kamienie i zasysy i wyloty z filtrów:) Póki co traktuj to jako coś poglądowego:)

Opublikowano
Obawiam się stawiać kamienie na sztorc na innych kamieniach, bo lekkie nie są, a w przypadku ewentualnej przewrotki 400 litrów na dywanie mnie nie bawi.
Jak poustawiasz/popierasz stabilnie kamienie na styropianie a następnie zasypiesz piaskiem, to ryby nie mają prawa tego podkopać. U mnie takie konstrukcje stoją stabilnie od lat. Jak jako tło masz PCV to możesz lekko oprzeć o nie kamień.
Opublikowano

u mnie glaz okolo 40kg stoi na sztorc na trzech mniejszych kamyczkach, calosc siega prawie tafli wody (50cm), te trzy mniejsze kamyki leza na spienionym PCV i byly zasypane piachem, obecnie REDY zrobily sobie miedzy dwoma swoja kraine rozpusty ale pomimo wszystko cala konstrukcja ani drgnie :)