Skocz do zawartości

problemy z wodą (chyba)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą zrobiłem testy wody (kropelkowy jbl) i oto moje wyniki:

pH 8

NO2 0,1 zawsze pokazywało najmniejszą wartość

kH 15

gH 21

NO3 80 ciągle z tym walczę...

NH4 nie mierzyłem, ale to raczej się nie zmienia

Od jakiegoś czasu nie mogę zmniejszyć stężenia NO3 w baniaku. Robiłem częstsze i większe podmiany jak radziliście mi w innym temacie. Ale NO3 cały czas pokazuje mi 80... Przez chwilę przez głowę przeszła mi myśl że może mój test jest wadliwy, ale ze 3 tyg temu robiłem testy wody kranowej i pokazało mi 10. Zredukowałem liczbę ryb w akwa więc NO3 powinno mi spaść trochę, ale niestety nie... Podmiany robiłem z kranówką z uzdatniaczem aqua safe tetry.

EDIT. Dorzucam testy wody kranowej zrobione dokładnie miesiąc temu:

NH4 <0,05

NO3 10

NO2 <0,01

pH 7,6

KH 14

GH 16

Opublikowano

Zmierz aktualny poziom NO3 w kranówie i podaj wynik.

Nie to że nie wierzę w poprzedni tylko chciałbym wiedzieć czy te NO3 w kranie to stabilny w czasie poziom 10mg/l.

Podaj aktualną obsadę wielkość ryb i ilość wody w baniaku i ile wody wymieniasz w litrach i jak często.

Czy podmiany to jedyny twój sposób na walkę o obniżenie azotanów? ( rośliny, Purigen, Nitratex)

Jak widzisz same pytania ale trudno coś podpowiadać nie znając szczegółów i ustalenia najpierw przyczyny tak wysokiego NO3.

Opublikowano

Właśnie zrobiłem test NO3 kranówki i wyszło znów 10. Moją jedyna walką z NO3 jest podmiana wody. Oprócz uzdatniacza nie daje żadnej chemii do baniaka. Moja obsada to 3+7 dorosłych saulosi. Zbiornik to 240l ale jest jeszcze tło ze styropianu i jest nie zalane pod korek więc myślę że wody jest około 160-180l. Podmiany robiłem tak jak poradził mi ktoś w moim poprzednim temacie. A mianowicie co 3-4 dni po 50%. Zrobiłem takich podmian 3 lub 4 (nie pamiętam). W czwartek zrobiłem podmianę około 40-50% i wczoraj mniejszą jakieś 20%. Do podmian używam takiej dużej miski z domu. Jej wielkość to 35l oczywiście nie nalewam na full więc około 30l tam wchodzi. W czwartek wymieniłem 3 takie miski, a wczoraj 1.

Opublikowano
Właśnie zrobiłem test NO3 kranówki i wyszło znów 10. Moją jedyna walką z NO3 jest podmiana wody. Oprócz uzdatniacza nie daje żadnej chemii do baniaka. Moja obsada to 3+7 dorosłych saulosi. Zbiornik to 240l ale jest jeszcze tło ze styropianu i jest nie zalane pod korek więc myślę że wody jest około 160-180l. Podmiany robiłem tak jak poradził mi ktoś w moim poprzednim temacie. A mianowicie co 3-4 dni po 50%. Zrobiłem takich podmian 3 lub 4 (nie pamiętam). W czwartek zrobiłem podmianę około 40-50% i wczoraj mniejszą jakieś 20%. Do podmian używam takiej dużej miski z domu. Jej wielkość to 35l oczywiście nie nalewam na full więc około 30l tam wchodzi. W czwartek wymieniłem 3 takie miski, a wczoraj 1.

Moim zdaniem masz dodatkowe żródło NO3 poza rybami - stawiam na szambo w kuble albo gąbkach.

Jeśli masz filtr mechaniczny - gąbki i co tam jeszcze wyjmij wszystko co w mechaniku i porządnie wypłucz w wodzie z baniaka.

Gąbki płucz co tydzień.

Nie wiem co pracuje jako biolog zakładam że kubeł.

Otwórz go i to samo czyli gruntowne sprzątanie.

Śmiało napisz co tam znalazłeś bo naga prawda jest lepsza niż piękne kłamstewka:D a będziemy wtedy pewni co dalej robić.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tutaj szukał bym jeszcze jednego źródła... za tłem może składować się ogromna ilość odchodów. Szczerze to wydaje mi się to najprawdopodobniejsza opcja. Napisz coś więcej o filtracji.

Opublikowano

gąbkę dużą z atmana, wewnętrznego filtra czyszczę co tydzień w wodzie z podmian. A biologa jeszcze nie czyściłem. Za biologię odpowiedzialny jest kubeł tetra ex700. Ostatnio próbowałem go wyczyścić, ale nie mogłem go otworzyć... Odłączyłem go z prądu, zakręciłem zawory kulowe i jeszcze tą "wajchę" przy wężykach ale nie mogłem go otworzyć. Nie wiem czy się nie zassał zbyt mocno, ale nie chciałem szarpać żeby nie zepsuć bo drugi jebao 503 ma uszkodzoną uszczelkę wiec nie miałbym filtra. Mam nadzieję że nie jest zaklejony silikonem.

A może za tym tłem dzieją się dziwne rzeczy? Nie śmierdzi nic, woda jest czysta. Jedna strona jest w glonach reszta czysta. Tło jest przyklejone do bocznych ścian silikonem i wydaje mi się to szczelne na tyle żeby bród tam się nie przedostawał.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem wykończyłeś sobie częściowo bakterie nitryfikacyjne przez te podmiany 40-50% co 4 dni.Nie wiem kto ci dał te rady,ale większość doświadczonych akwarystów Ci powie że z podmianami też trzeba uważać,aby nie zachwiać równowagi biologicznej w akwarium.Najlepiej 10-15% co tydzień, no chyba że się ma przerybienie to do 30% co tydzień.Kup sobie w sklepie zestaw z bakteriami dolej do akwarium i mierz NO2 i NO3,pokarm dla bakterii zapewnią Ci rybki.I pamiętaj podmiany przy Twojej ilośći ryb i wielkości baniaka to maks moim zdaniem wiaderko,góra dwa na tydzień.

-- dołączony post:

Te podmiany dotyczą dojrzałego zbiornika.

Opublikowano

Miałem tetre ex700 i faktycznie czasami ciężko było otworzyć. Ciąg do góry te klamry ale z wyczuciem. Musi się otworzyć. Czy na zasysie do kubła masz jakąś gąbkę czy woda leci przez sitko z zestawu? Jeśli nie masz gąbki to faktycznie problemu szukałbym w kuble.

Biologii raczej nie zachwiałeś bo testy w normie (prócz no3). Podmiany faktycznie nieco za duże. 30% to max.

Opublikowano

Gąbkę kupiłem żeby założyć na wlot od biologa, ale jeszcze leży pod szafką :). Chce zrobić rurki pcv zamiast węży ale czekam na znajomego bo musi mi pożyczyć zgrzewarkę. I na rurkę pcv na pewno już założę gąbkę. Wczoraj robiłem małą podmianę więc z czyszczeniem kubła chyba wstrzymam się do weekendu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.