Skocz do zawartości

problemy z wodą (chyba)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą zrobiłem testy wody (kropelkowy jbl) i oto moje wyniki:

pH 8

NO2 0,1 zawsze pokazywało najmniejszą wartość

kH 15

gH 21

NO3 80 ciągle z tym walczę...

NH4 nie mierzyłem, ale to raczej się nie zmienia

Od jakiegoś czasu nie mogę zmniejszyć stężenia NO3 w baniaku. Robiłem częstsze i większe podmiany jak radziliście mi w innym temacie. Ale NO3 cały czas pokazuje mi 80... Przez chwilę przez głowę przeszła mi myśl że może mój test jest wadliwy, ale ze 3 tyg temu robiłem testy wody kranowej i pokazało mi 10. Zredukowałem liczbę ryb w akwa więc NO3 powinno mi spaść trochę, ale niestety nie... Podmiany robiłem z kranówką z uzdatniaczem aqua safe tetry.

EDIT. Dorzucam testy wody kranowej zrobione dokładnie miesiąc temu:

NH4 <0,05

NO3 10

NO2 <0,01

pH 7,6

KH 14

GH 16

Opublikowano

Zmierz aktualny poziom NO3 w kranówie i podaj wynik.

Nie to że nie wierzę w poprzedni tylko chciałbym wiedzieć czy te NO3 w kranie to stabilny w czasie poziom 10mg/l.

Podaj aktualną obsadę wielkość ryb i ilość wody w baniaku i ile wody wymieniasz w litrach i jak często.

Czy podmiany to jedyny twój sposób na walkę o obniżenie azotanów? ( rośliny, Purigen, Nitratex)

Jak widzisz same pytania ale trudno coś podpowiadać nie znając szczegółów i ustalenia najpierw przyczyny tak wysokiego NO3.

Opublikowano

Właśnie zrobiłem test NO3 kranówki i wyszło znów 10. Moją jedyna walką z NO3 jest podmiana wody. Oprócz uzdatniacza nie daje żadnej chemii do baniaka. Moja obsada to 3+7 dorosłych saulosi. Zbiornik to 240l ale jest jeszcze tło ze styropianu i jest nie zalane pod korek więc myślę że wody jest około 160-180l. Podmiany robiłem tak jak poradził mi ktoś w moim poprzednim temacie. A mianowicie co 3-4 dni po 50%. Zrobiłem takich podmian 3 lub 4 (nie pamiętam). W czwartek zrobiłem podmianę około 40-50% i wczoraj mniejszą jakieś 20%. Do podmian używam takiej dużej miski z domu. Jej wielkość to 35l oczywiście nie nalewam na full więc około 30l tam wchodzi. W czwartek wymieniłem 3 takie miski, a wczoraj 1.

Opublikowano
Właśnie zrobiłem test NO3 kranówki i wyszło znów 10. Moją jedyna walką z NO3 jest podmiana wody. Oprócz uzdatniacza nie daje żadnej chemii do baniaka. Moja obsada to 3+7 dorosłych saulosi. Zbiornik to 240l ale jest jeszcze tło ze styropianu i jest nie zalane pod korek więc myślę że wody jest około 160-180l. Podmiany robiłem tak jak poradził mi ktoś w moim poprzednim temacie. A mianowicie co 3-4 dni po 50%. Zrobiłem takich podmian 3 lub 4 (nie pamiętam). W czwartek zrobiłem podmianę około 40-50% i wczoraj mniejszą jakieś 20%. Do podmian używam takiej dużej miski z domu. Jej wielkość to 35l oczywiście nie nalewam na full więc około 30l tam wchodzi. W czwartek wymieniłem 3 takie miski, a wczoraj 1.

Moim zdaniem masz dodatkowe żródło NO3 poza rybami - stawiam na szambo w kuble albo gąbkach.

Jeśli masz filtr mechaniczny - gąbki i co tam jeszcze wyjmij wszystko co w mechaniku i porządnie wypłucz w wodzie z baniaka.

Gąbki płucz co tydzień.

Nie wiem co pracuje jako biolog zakładam że kubeł.

Otwórz go i to samo czyli gruntowne sprzątanie.

Śmiało napisz co tam znalazłeś bo naga prawda jest lepsza niż piękne kłamstewka:D a będziemy wtedy pewni co dalej robić.

• Dziękuję 1
Opublikowano

gąbkę dużą z atmana, wewnętrznego filtra czyszczę co tydzień w wodzie z podmian. A biologa jeszcze nie czyściłem. Za biologię odpowiedzialny jest kubeł tetra ex700. Ostatnio próbowałem go wyczyścić, ale nie mogłem go otworzyć... Odłączyłem go z prądu, zakręciłem zawory kulowe i jeszcze tą "wajchę" przy wężykach ale nie mogłem go otworzyć. Nie wiem czy się nie zassał zbyt mocno, ale nie chciałem szarpać żeby nie zepsuć bo drugi jebao 503 ma uszkodzoną uszczelkę wiec nie miałbym filtra. Mam nadzieję że nie jest zaklejony silikonem.

A może za tym tłem dzieją się dziwne rzeczy? Nie śmierdzi nic, woda jest czysta. Jedna strona jest w glonach reszta czysta. Tło jest przyklejone do bocznych ścian silikonem i wydaje mi się to szczelne na tyle żeby bród tam się nie przedostawał.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem wykończyłeś sobie częściowo bakterie nitryfikacyjne przez te podmiany 40-50% co 4 dni.Nie wiem kto ci dał te rady,ale większość doświadczonych akwarystów Ci powie że z podmianami też trzeba uważać,aby nie zachwiać równowagi biologicznej w akwarium.Najlepiej 10-15% co tydzień, no chyba że się ma przerybienie to do 30% co tydzień.Kup sobie w sklepie zestaw z bakteriami dolej do akwarium i mierz NO2 i NO3,pokarm dla bakterii zapewnią Ci rybki.I pamiętaj podmiany przy Twojej ilośći ryb i wielkości baniaka to maks moim zdaniem wiaderko,góra dwa na tydzień.

-- dołączony post:

Te podmiany dotyczą dojrzałego zbiornika.

Opublikowano

Miałem tetre ex700 i faktycznie czasami ciężko było otworzyć. Ciąg do góry te klamry ale z wyczuciem. Musi się otworzyć. Czy na zasysie do kubła masz jakąś gąbkę czy woda leci przez sitko z zestawu? Jeśli nie masz gąbki to faktycznie problemu szukałbym w kuble.

Biologii raczej nie zachwiałeś bo testy w normie (prócz no3). Podmiany faktycznie nieco za duże. 30% to max.

Opublikowano

Gąbkę kupiłem żeby założyć na wlot od biologa, ale jeszcze leży pod szafką :). Chce zrobić rurki pcv zamiast węży ale czekam na znajomego bo musi mi pożyczyć zgrzewarkę. I na rurkę pcv na pewno już założę gąbkę. Wczoraj robiłem małą podmianę więc z czyszczeniem kubła chyba wstrzymam się do weekendu.