lukastorun Opublikowano 9 Października 2014 Autor #21 Opublikowano 9 Października 2014 Wg. moich informacji jeśli military helmet będą miały powyżej 2.5-3 cm to powinny przetrwać ALE pamiętaj, że MH nie rozmnożą się i będziesz miał zawsze te kilka sztuk, natomiast Twoje helenki to gatunek inwazyjny, rozmnażają się dość łatwo, szczególnie w ciepłej wodzie (powyżej 26C) dlatego MH mogą mieć problemy. Oczywiście Twoje rybki powinny poradzić sobie z młodymi helenkami urozmaicając nimi dietę Jednak jeśli helenkom zabraknie pokarmu, pierwsze na liście będą MH...
Duboisy Opublikowano 9 Października 2014 #22 Opublikowano 9 Października 2014 Zapomniałem dodać, że już nie mam akwarium z Malawi i mam teraz żyworódki itp. Helenek mam już sporo ale chce większą ilość ich się pozbyć. Mam spory problem z okrzemkami( glony zielone, pojawiły mi się po okrzemkach) słyszałem,że HM są bardzo dobre do glonów i myślę czy by pare sztuk sobie nie kupić. Mam helenki i mam małe obawy czy mi helenki HM nie zjedzą.
lukastorun Opublikowano 9 Października 2014 Autor #23 Opublikowano 9 Października 2014 A mam takie pytanie, jeśli Twoje helenki nie jedzą glonów, to po co je trzymasz? MH są na wskroś pożyteczne, czyszczą zbiornik, nie rozmnażają się a ich ikra jest pokarmem.
Duboisy Opublikowano 9 Października 2014 #24 Opublikowano 9 Października 2014 Na ślimaki zatoczki, bo miałem ich pełno, całe akwarium było brązowe od tamtych ślimaków.
lukastorun Opublikowano 9 Października 2014 Autor #25 Opublikowano 9 Października 2014 Więc już nie masz zatoczków, to teraz znajdź sklep akwarystyczny, który przyjmie od Ciebie helenki (lub jakiegoś akwarystę z okolicy), następnie zasiedl zbiornik kilkoma MH i będziesz miał czysto i spokojnie hehe
Duboisy Opublikowano 9 Października 2014 #26 Opublikowano 9 Października 2014 Żeby to było takie łatwe zobaczę co da się zrobi
dawidmalawi Opublikowano 4 Maja 2018 #27 Opublikowano 4 Maja 2018 A mi woda się metna zrobila odkad wrzicilem 10 slimakow helmet nic nie pomoga woda metna gdzie nigdy w zyciu takiej wody nie mialem bede musial ich się pozbyc
Rekomendowane odpowiedzi