Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki – Podrzuć linka jak można tu lub na „PW”

Zrobiłem identycznie tyle że odrobinę skróciłem zbiorniczek 260x90x85h .

Rys i opis formatek wysłałem do hurtowni szkła w Katowicach , Tarnowskich Górach , Gliwicach.

Teraz poczekam na wyceny (wraz z jakimkolwiek szlifem krawędzi) .

Podrzucie jakiś kalkulator do szkła optiwhite – ciekawe ile by wyszła taka formatka na front ?

Drugą połowę dnia zwoziłem „graciarstwo korpusy puszki zasyp armatura prawie wszystkie zawory” na 12-nasto korpusowego narurowca mam 90% myślę ze jutro zacznę „przymiarki” .

Mam już jako taki zarys jak by to miało wyglądać docelowo będą dwa takie obiegi .

Drugi nieco mniejszy na 8-śmiu (w układzie 4/4 -- PPI-20/FBF)

Zdobyłem również przypadkowo nie duży hydrofor zaliczył upadek czy coś osłony połamane resztą jak nówka .

Już go „ogarnąłem” wywaliłem zbędne plastiki nawet „wodowałem” w wannie ha ha ha .

Przyłącze 1” silnik 1 fazowy praktycznie bezgłośny .

Dziwnie szumi (woda na wirniku) połowę wanny 180cm opróżniłem poniżej minuty , nie ma najmniejszych

szans aby go ręką przydławić na wylocie.

Może by go tak zaprząc do obu narurowych ?

post-15155-14695718762783_thumb.jpg

post-15155-1469571876395_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli ktoś z was potrzebuje samo szkło mogę pomóc (z dowozem nie będzie problemu) , szkło idealnie sformatowane z czym szklarze mają problemy ponieważ uciekają im często kąty po 0,5 cm . :confused: Zwłaszcza przy grubym szkle .

Do tego akwarium nie zapomnij szczeliwa o podwyższonej wytrzymałości . Dno dylatowane na pół . Najlepiej 15mm jesłi nie jesteś pewny co do postumentu .

-- dołączony post:

Jakiś czas temu zmieniliśmy ustawianie stołów do klejenia ,oczywiście ustawione pod niwelator z dokładnością do 1/20 milimetra(odczyt niwelatora) .

Dlaczego taka dokładność ?

-każde odchyłki od poziomu powodują przekłamania kątów w takim wypadku porządne spasowanie jest niemożliwe

-estetyka finalna, dzięki dokładności otrzymujemy produkt który powinien spełniać kryteria jakości nawet najbardziej wymagających klientów

-bardzo ważne są dla nas przekątne poziomów ,to one głównie są najbardziej newralgicznym punktem konstrukcyjnym każdego akwarium

-poziom lustra wody ,sprawa wydaję się trywialna ale jednak mnie osobiście razi jeśli występują w akwarium różnice w poziomie słupa wody rzędu 1 cm :P

-idealny poziom akwarium ma także ogromne znaczenie dla równomiernego rozkładu ciężaru wody na dno,z czym to się wiąże pisać chyba nie muszę .

DSC_0142~1.JPG

DSC_0148.JPG

DSC_0145.JPG

• Dziękuję 1
Opublikowano
  Damian780425 napisał(a):
Nie chciał przyjść Mahomet do góry przyszła góra do Mahometa. :-)

„Misiu kolorowy”- bez urazy rzecz jasna , artykuły na temat klejenia itp. kolegi jak go tu nazywasz „Mahometa” to Ci mogę wyrecytować z pamięci .

Porady na ten temat zamieszczone przez Przemka i nie tylko przeczytałem i przemyślałem nie raz .

Wiem bardzo dobrze że jest „fachurą” w tym co robi ale robi 700km od Katowic .

Przegonienie kogoś 1400km z ładunkiem +/- 300kg 600/800zł bo nikt tego nie zrobi w czynie społecznym .

Poza tym na razie tylko robie rozeznanie w kosztach i jakości usług w firmach które mam „pod nosem”

Zrobienie takiego zbiornika to nie jest samo szkło i „hop siup” - wszystko musi mieć swój czas i miejsce.

Jak zakończę etap „bałaganu” z przygotowaniem podłogi zajmę się podstawą obudowanie jej pomoże mi w dokładnym zaplanowaniu obiegów filtracji – czyli ile i gdzie przeloty „VDL” których nie chcę potem „rzeźbić” niby wiertłem za 20zł „Biedronki”.

Następnie sam postument po wypoziomowaniu posłuży jako stół to klejenia zbiornika – gdzieś i jakoś to musi swoje odstać .

Teraz chciałbym podziękować „koledze” Przemkowi za wypowiedź którą po raz kolejny udowodnił że jest odpowiednim człowiekiem z pozytywnym podejściem do tego co robi i ludzi

bez "bez całowania po piętach" itp .

Na 100% będzie to osoba do której się zwrócę , gdy zaczną a mi się „trząść ręce” przed przystąpieniem do klejenia .

Niebawem będę w Sopocie w „Aqua-Parku Zamkowa Góra” będzie to super okazja by odwiedzić Przemka .

Nie jestem źle śpiącym po nocach „narwańcem” tubą silikonu pod poduszką.

„Tylko spokój nas uratuje”.kolego Damianie

Opublikowano
  przemek wieczorek napisał(a):
Nie chciał bym aby ktoś się prze ze mnie kłócił .Jestem wdzięczny za rekomendacje .

Odnośnie transportu ,dostawa od nas busem to koszt 200zł .na terenie całej Polski .

Pozdrawiam .

Nie zamierzam się z nikim „szarpać”

Będę wdzięczny za kosztorys 260x90x85h – i proszę o przesłanie na „PW”

Pozdr.

Opublikowano

Czemu na PW? Chętnie się dowiem ile taka przyjemność kosztuje :) Bo przecież nie będę komuś zawracał gitary z ciekawości :)

Oczywiście jeśli Grześ nie ma nic przeciwko.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Witam kolege Grześka ponownie . Rozpoczenta dyskusja została przez Ciebie . Zapytałeś jak co i czy, więc kilku kolegów pospiesznie odpisało z poradami o które sam prosiłeś . Nie wiem dlaczego się tak uniosłeś ( bo powiało chłodnym sarkazmem ) . A mi jak i innym zapewne chodzi o to aby projekt się udał , stąd moje naleganie na kontakt z fachowcem .

Mimo to kibicuje .