Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Jestem na etapie finalizacji zbiornika 180x60x70 z filtracją opartą na sumpie 100x30x40, jednakże nie wybrałem jeszcze pompy napędzającej ten układ. Zależy mi aby w akwarium nie było żadnych dodatkowych cyrkulatorów. Po wielu godzinach spędzonych na necie wybrałem pompe Jebao DC 6000 z regulatorem.

I tu pytanie do znawców tematu, czy taka pompa da rade na tyle ruszyć te masy wody aby zapewnić dobre oczyszczanie mechaniczne zbiornika

Pozdrawiam

Opublikowano
I tu pytanie do znawców tematu, czy taka pompa da rade na tyle ruszyć te masy wody aby zapewnić dobre oczyszczanie mechaniczne zbiornika
Niestety wątpię aby obyło się bez cyrkulatora, chyba że pójdziesz w wystrój typu plaża lub pogodzisz się z leżącymi kupami ;). Spróbuj bo cyrkulator zawsze możesz dołożyć.
Opublikowano

Widziałem pompe dc3000 jak działała w zbiorniku 150x50 i muszę przyznać ze było to podziwu godne. Dlatego pomyślałem ze dc6000 jeśli podniesie wode na około 1,5 m to nadal powinna mieć wydajność ponad 4000l/h co powinno wystarczyć - tak sądze

Opublikowano

Nie da rady, mojego sumpa napędza NewJet 4500, mam prawie plaże, na 1/4 długości zbiornika kupska, a mam tylko 160x60cm ;)

Falownik 2000l/h też nie pomaga.

Sam myślę nad czymś co by te kupska "wciągało" z poziomu piachu z tej 1/4 długości zbiornika.

Gość pemergency
Opublikowano

na 180cm dwa jebao wp25 załatwią temat w kwestii cyrkulatora, natomiast pompa jeabo 6000 z założoną zwężką od wylewki z JBL 1901 robi huragan w 120cm zbiorniku. Myślę, że do cyrkulacji w 180cm wystarczy, ale nie liczyłbym na to, że dokładnie wysprząta dno przy przelewie grzebieniowym ;) szczególnie przy kamienistym dnie.

W ogóle oparcie filtracji mech, na sumpie i cyrkulatorach to też słaby pomysł, a przynajmniej przy pyszczakach.

PS.

Wczoraj odebrałem jebao dc6000, nie macie pojęcia jaka była dziś moja mina kiedy zobaczyłem jak to działa... NJ6000 nie ma podejścia ;)

Opublikowano

PS.

Wczoraj odebrałem jebao dc6000, nie macie pojęcia jaka była dziś moja mina kiedy zobaczyłem jak to działa... NJ6000 nie ma podejścia ;)[/quote

.... ta wypowiedź zachęca mnie do spróbowania tej pompy - a dodatkowy cyrkulator zawsze mogę dołożyć :-)

Opublikowano
Wczoraj odebrałem jebao dc6000, nie macie pojęcia jaka była dziś moja mina kiedy zobaczyłem jak to działa... NJ6000 nie ma podejścia

Daj jakiś filmik z działania tej pompki.

Czy ta pompa może pracować w zanurzeniu?.